Enad front mot cancer på Xylem

Emmaboda Artikeln publicerades
Kent Johansson, till vänster, har lyckats bra med att samla in pengar till cancerforskningen på Xylem. Produktionsdirektören Roger Sandström  har ombesörjt att företaget skänker det dubbla.
Kent Johansson, till vänster, har lyckats bra med att samla in pengar till cancerforskningen på Xylem. Produktionsdirektören Roger Sandström har ombesörjt att företaget skänker det dubbla.

Kent Johansson har lyckats mycket väl med att samla in pengar på Xylem under Mustaschkampen. Företaget skänker samtidigt det dubbla.

2014 fick Kent Johansson, Lindås, besked om att han hade drabbats av prostatacancer. Han genomgick operation och därefter strålningsbehandling.

– Jag var borta från jobbet i ett och ett halvt år, men nu jobbar jag femtio procent. Efter årsskiftet hoppas jag kunna öka ytterligare. Jag har ingen cancer kvar i kroppen, men de problem jag fortfarande har kan härledas till strålningsbehandlingen. Allting har dock gått som jag har hoppats, säger Kent Johansson.

Under november har han under prostatacancerkampanjen Mustaschkampen samlat in pengar till cancerforskning på arbetsplatsen Xylem. Han jobbar som facklig ordförande för alla Xylem-anställda i Europa och repesenterar cirka 7000 personer. Han är också lokal ordförande för Ledarna på Xylem.

– Mina arbetskamrater har verkligen ställt upp. Bland personalen har jag fått ihop 60 000 kronor och den största enskilda summan kommer från IF Metall som har skänkt 20 000 kronor.

Produktionsdirektören Roger Sandström och platsledningen på Xylem hörsammade genast insamlingen och skänker samma belopp som samlas in, fast dubbelt upp.

– För oss var det en självklarhet att göra så här. Vi månar om vår personal, och man säger ju att varannan familj drabbas av cancer på något sätt. Vi har 1200 anställda och det innebär statistiskt att 600 familjer drabbas. Vi vill ta vårt samhällsansvar och alla män över 50 på företaget erbjuds att göra så kallat PSA-test genom vår företagshälsovård, säger Roger Sandström.

– Detta gör att vi med vår insamling här kan skänka drygt 183 000 kronor till cancerforskningen. 25 procent går till prostatacancer och lika mycket till bröstcancer. 50 procent går till barncancer. Det känns mycket bra att Xylem skänker så mycket, för det här gör verkligen skillnad för människor som drabbas, säger Kent Johansson.

Målet är nu att komma upp i 200 000 kronor. Insamlingen pågår veckan ut, och under den här tiden har Kent Johansson färgat sin mustasch blå.

– Nu slutar jag med det. Många har odlat mustasch under november, närmare 100 personer. Alla tar selfies och tjejerna på inköpsavdelningen ska utse en vinnare i några olika klasser, men tävlingen är inte avgjord ännu.