"Det krävs en stor omorganisation"

Emmaboda Artikeln publicerades
Lars-Olof Hellborg är en pensionerad taxichaufför som tycker att färdtjänsten med mera misskötts i länet.
Foto:Michaela Ekström/Roger Carlsson
Lars-Olof Hellborg är en pensionerad taxichaufför som tycker att färdtjänsten med mera misskötts i länet.

Lars-Olof Hellborg är pensionerad taxichaufför som tröttnat på brister inom färdtjänsten.

Han tycker att systemet borde ändras.

Lars-Olof Hellborg har under över 40 års tid bedrivit taxiverksamhet där han bland annat har kört färdtjänst för Kalmar Länstrafik, KLT. Han har mött många, framför allt äldre människor, som han menar talar om en problematik när det kommer till färdtjänsten, sjukresor och den anropsstyrda närtrafiken.

– Det är ju tjänster som är till för att personer med de här speciella behoven ska vara en del av samhället. Men det fungerar inte, det krävs en stor omorganisation, säger Lars-Olof Hellborg.

Lars-Olof Hellborg pekar på flera problem som han menar inte fungerar som, de enligt honom, borde. Han anser att det är problematiskt att KLT skickar bussar när det bara är en eller två personer som ska åka. Han menar att man i stället borde skicka bilar. Det gäller både den anropningsstyrda närtrafiken, alltså kollektivtrafik som man måste ringa och beställa samt färdtjänst och sjukresor.

– Dels är det ju inte motiverat för miljön att köra så få personer med ett stå stort fordon. Sedan vet jag ju också att det är många äldre som vill ha ett personligt möte och socialisera sig under resan men det går ju inte i en stor buss, det blir opersonligt, säger Lars-Olof Hellborg.

På KLT är man medveten om att det ibland skickas bussar trots att det är få personer som ska åka.

– Ja, det skulle kunna hända. Vi tar ju det fordon som är närmast, så om en buss befinner sig några kvarter bort ifrån den som ringt så skickar vi den dit, säger Jimmie Andersson som arbetar på beställningscentralen i Högsby dit man ringer för att exempelvis beställa färdtjänst.

Lars-Olof Hellborg menar att det också finns problem när det görs längre sjukresor. Han menar att det kan gå till så att en bil hämtar upp, kör till tågstationen där personen får ta tåget för att sedan bli upphämtad av en annan vid avgångsstationen.

– Vissa klarar ju inte av att gå på tåget själva. Så då åker det inte. Det skapar också otrygghet att behöva vänta på flera olika transporter, säger Lars-Olof Hellborg.

På KLT svarar man att detta är något som förekommer men att man inte behöver åka tåg om man har intyg.

– Ja om man ska långt så kan man åka taxi, tåg och sen hämtas av taxi. Där hela resan är gratis. Är det någon typ av fordon man inte kan åka så måste man ha ett intyg på det, säger Jimmie Andersson.