Åfors glasbruk till försäljning

Emmaboda Artikeln publicerades

Orrefors Kosta Boda säljer Åfors glasbruk. Samtidigt säljer man Johansfors idrottsplats.

Svensk fastighetsförmedling har av ägaren Orrefors Kosta Boda fått i uppdrag att sälja glasbruksfastigheten i Åfors.
Hyttan på Åfors glasbruk stängdes i september i fjol och i glasbruket bedrivs nu endast måleriverksamhet. Som vi kunde berätta i förra veckan kommer denna att upphöra den 5 juli. Därefter står fastigheten utan verksamhet och de elva kvarvarande anställda har fått gå hem.
Enligt uppgift är såväl själva glasbruket som tillhörande skogs- och betesmark till salu.
– Vi har precis börjat jobba med uppdraget och håller som bäst på att bilda oss en uppfattning. Det är mark runt bruket som ska säljas tillsammans med själva bruket, men det finns även mindre skiften som blivit kvar sedan många år, säger Per Svanfeldt, Svensk fastighetsförmedling i Kalmar.
Säljs glasbruket med eller utan inventarier?
– Det troliga är att inventarierna plockas bort före en försäljning.
Dessutom är det hus som hyser kaféverksamheten mitt emot glasbruket till salu. Denna har under många år hyrts av olika aktörer, men nu anser Orrefors Kosta Boda att även den bör avyttras.
Åforsfastigheterna har ännu inte officiellt bjudits ut till försäljning.
– Det är mycket att dokumentera, men det är ett spännande uppdrag.
Vidare äger Orrefors Kosta Boda alltjämt Johansfors idrottsplats med tillhörande omklädningsrum. Företaget har inte haft verksamhet på glasbruksområdet i Johansfors sedan man lade ner bruket 1991.
Emmaboda kommun köpte senare glasbruks­fastigheten, men av okänd anledning ingick inte idrottsplatsen i affären. Någon fara för Johansfors IF:s verksamhet föreligger dock inte.
Orrefors Kosta Boda bjuder nu även ut Sandsviks glasbruk i Hovmantorp och försäljningslokalen i Strömbergshyttan till försäljning. Vidare återstår något fastighetsbestånd i Gullaskruv, som även det ska säljas. Orrefors glasbruk ägde Gullaskrufs glasbruk när det lades ner 1982.