Tiden har fått stå stilla

Kalmar Artikeln publicerades
Ett kök som blivit toppmodernt. Släta luckor i mörk eklaminat, stora kakelplattor med häftigt blommönster i brunt och orange och en honungsgul spis i orginal från 1977.
Foto:Mats Holmertz
Ett kök som blivit toppmodernt. Släta luckor i mörk eklaminat, stora kakelplattor med häftigt blommönster i brunt och orange och en honungsgul spis i orginal från 1977.

Allt finns här. De mönsterrika tapeterna. De heltäckande mattorna. Furutaken. Nålfilten i trappan. Färgerna brunt, gult och orange. Klivet in i Tommy Wibergs mexitegelvilla från 1977 är ett kliv 40 år tillbaka i tiden.

Allt är intakt. Knappast ­någonting ändrat sedan byggåret. En tidskapsel som åter är högmodern.

Tommy Wiberg skrattar.

Jo, visst är det litet lustigt att hans hem plötsligt blivit så modernt. ­Enbart för att han inte gjort någonting. Helt enkelt varit så nöjd med valet från 1977.

Pärmen från byggåret kommer fram. Broschyren berättar utförligt om Gullringenhuset.

– Det finns tre likadana hus i det här området, berättar Tommy Wiberg och visar runt i sitt hus.

Först groventrén. Våtrumstapeten imiterar ett djärvt, närmast orien­taliskt kakelmönster i brunt och orange. Därefter nedervåningens hall med mörkbrunt kubistiskt ­golvmönster med ljusare ”falska ­fogar” och randig tapet i olika bruna och gula nyanser.

Det stora rummet har medaljongtapet. Dörr- och fönsterkarmarna liksom listerna är, precis som i hela huset, mycket mörkt bruna, ja nästa svarta.

– Jag funderade länge på hur jag ville inreda när jag köpte huset, berättar Tommy Wiberg. Jag är egentligen inte så intresserad och kände mig osäker. Men så såg jag ett ­visningshus i Kalmar och bestämde mig. Det fick bli den då trendiga 1970-talslooken.

Sedan dess har trender kommit och gått, men Tommy Wibergs inredning bestått.

– För ett antal år sedan renoverade jag ett sovrum. Jag lade in ett ljust ­trägolv och valde en diskret tapet för att mina litografier skulle komma till sin rätt. Storblommigt och färger i gult och orange lyfter inte precis fram konst.

– Jag funderade på att renovera resten av huset också men ångrade mig. Jag var – och är fortfarande – så nöjd med mitt sjuttiotalsval.

1970-talshusen byggdes med hög kvalitet i alla detaljer. Köksluckorna i mörklaserad eklaminat ser avundsvärt exklusiva ut, knopparna i plast – den tidens topp tio – sitter genomgående på nästa alla husets skåpluckor.

Kökets stora mönstrade kakelplattor i varmt orange matchar den ­honungsgula spisen, även den i original.

Under ett av köksskåpen mot matplatsen finns gott om plats att duka upp middagens tillbehör.

Trappan till ovanvåningen med sin tyrolerbalkong – en av få som inte byggts in – är naturligtvis i furu med nålfilt. Ledstången en bred furuplanka och taket i tv-rummet i granpanel. I det lilla sovrummet på gaveln är tapeten brun och småblommig och heltäckningsmattan brunmelerad.

– Jag har försökt att hålla ihop inredningen genom att välja mattor i matchande färg till tapeterna, säger Tommy Wiberg.

De två badrummen är som hämtade ur en 1970-talskatalog. Ett med grön matta och ljust grönt sanitetsporslin, ett med milt gul inredning till ­tapeterna med stora lönnlöv i brunt och orange. Bidén som åkt ut ur många badrum – till sorg för dagens trendsättare – finns kvar.

Och naturligtvis finns det en ­bastu, 1970-talets verk­liga innovation.

– Alla skulle ha egen bastu i furu, säger Tommy Wiberg, men jag använder min, precis som nästan alla numera, som förråd.

En del av inredningen är också 1970-talstrendig med en mörk finmöbel i läder, rispapperlampa, en brun läslampa från Ateljé Lyktan och furumöbel i köket med stolar klädda i brun- och gulrandigt tyg.

Helt konsekvent är Tommy Wiberg inte. Bruno Mathssons vilstol Pernilla från 1940-talet pryder sin plats liksom ärvda ljusa 1930-talsmöbler.

– Numera är ju alla hem avskalade och helt vita. Jag tycker att tankarna från 1970-talet känns bättre. Intrycket är kanske litet mörkt, mörka färger och mönstrade tapeter suger ljus, men jag instämmer i 1970-­talets ledord – mönstrat och mörkt är mysigt.

Här bor:

Tommy Wiberg

Var: Mexitegelvilla i Trekanten på 150 kvm med Tyrolerbalkong

Yrke: Pensionär tidigare systemansvarig för butikssystem på Axfood

Gör på fritiden: Motionerar, läser, putsar på bilarna och är föreningsaktiv. Kassör i Kalmar Sportvagnsklubb och ordförande i Trekantens Byalag. Funktionär på Kungsrallyt Öland.

Intressen: Bilar och samhällsfrågor.

Samlar på: Leksaksbilar samt allt från pennor till hotelltvålar.

Bäst med 1970-talsinredningen: Känns ombonat och varmt.

Deckartips: Tycker mycket om Johan Theorin och hans öländska deckare.

Kuriosa: Sträckläser varje år de 10 deckare som är nominerade av Svenska Deckareakademin som årets bästa svenska deckare och bästa till svenska översatta deckare.

Visa mer...

Fakta

Typiska 1970-talsdetaljer

Furu

Medaljongtapeter.

Mönstrade plastmattor.

Färgerna brunt, mörkgrönt och orange.

Stålrörsmöbler med lösa manchesterdynor

Köksmaskiner i rött, grönt och gult.

Mycket färg på kakel och porslin

Färgat sanitetsporslin.

Teakskålar för sallad med plastbestick i färg

Släta, stora radiatorer.

Mexitegel

I trädgården barrväxter, ölandstok, berberis, forsythia.

Visa mer...