Emmaboda tar plats på ölkartan

Emmaboda. Artikeln publicerades
Foto:Mikael Eklund

Neonskylten ovanför porten ut till grönskan i Rasslebygd lyser med ett budskap i rött: Mer öl. Lekfullt men rätt i tiden.

Ölsverige sjuder av liv och tack vare nyfikenheten och framåtandan tar det ena hantverksbryggeriet efter det andra form. Lokalt och småskaligt är rätt i tiden och alla försäljningssiffror visar att konsumenterna gillar det mer personliga ölet. Bland de tre nya bryggerier som etablerar sig i Barometern-OT:s spridningsområde bara i år finns ett kyrkoliknande bryggeri i Emmaboda, granne med festivalområdet i Rasslebygd. Kopplingen till festivalen är tydlig, inte bara för att den där skylten ovanför dörren andas Emmabodafestivalen.

– Det stod möbler på den när vi köpte den. Men vi gjorde om den lite, säger ­Jonas Henriksson, en av de drivande i Emmaboda Bryggeri tillsammans med Hampus, Magnus och Håkan Karlsson.

– Vi har en fördel i och med festivalen. Tack vare den finns det ett slags start­värde för ölen, säger Jonas Henriksson.

Ölbryggarna jobbar parallellt med festivalen och brygger till den. Bryggeriverksamheten byggs upp just nu och när det drar ihop sig till sommarens festival i juli ska allt vara klart. På lagret samsas 75 000 glasflaskor, 25 000 PET-flaskor och 300 fat som väntar på att fyllas.

– Musikbranschen passar ganska bra ihop med öl. Ett bageri hade inte funkat lika bra, slår Jonas Henriksson fast.

Ölen i Rasslebygd kommer ur ett genuint ölintresse, beslutsamhet och hårt ­arbete. Hampus Karlsson började brygga öl hemma för några år sedan, fick med ­Jonas Henriksson och för något år sedan beslutade de sig att satsa på ett eget bryggeri. I september beviljades bygglovet och sedan dess har det gått i rasande takt.

– I oktober gick vi här med murar­snören. Sedan sade det bara pang.

Under våren har leveranserna avlöst varandra.

– Halva Europa har varit inblandat här. Det är glas från Tyskland, PET från Litauen, flasklinje från Italien och Frankrike, bryggverk från Ungern, kapsyler från ­Finland och fat från Holland.

Att samordna satsningen samtidigt som det ska bryggas öl är ingen lätt resa.

– Vi är stresshärdade via festivalen, där är vi vana att få lösa allt. Samtidigt är det här inget jag önskar någon i arbetsbörda.

I Emmaboda har satsningen i Rasslebygd verkligen dragit blickarna till sig och i ­Ölsverige har ryktet gått om att det ­händer grejer i innersta Småland.

– Det går inte att gå ner på byn utan att någon vill prata öl med oss. Det kommer hit folk varje dag som vill titta. Om några år ska ölet vara Emmabodas näst största varumärke mot privatkonsumenter. ­Festivalen är ju nummer ett.

Fakta

Mikrobryggerier i länet

Ängöl

Ort: Kalmar, har nyligen flyttat från Ängö till Gamla industriområdet.

Startår: 2009.

Öl: Lager, belgisk dubbel, IPA, bitter och märzen. Dubblar volymen från drygt 100 000 till lite mer än 200 000 liter i sina nya lokaler, men är inte främmande för en nationell satsning och volymer på en halv miljon liter.

Övrigt: Är ett av Sveriges större småbryggerier och växer stadigt. Har vunnit priser för sitt öl. Arrangerade Kalmars första ölfestival förra året under namnet Stora öl, små bryggerier.

Bryggeri Fängelset

Ort: Västervik.

Startår: 2012.

Öl: IPA, lager och ale – men har bryggt med stor variation och experimentlusta. Byter nu bryggmästare och tar ett nytt avstamp.

Övrigt: Bryggeriet ligger i Hotell Fängelset, som var fängelse mellan 1871 och 2007. Säljer via egen pub, men även lokalt på Systembolaget och på restauranger framför allt i norra länsdelen.

Kackelbryggeriet

Ort: Västra Sörby, utanför Borgholm på Öland.

Startår: 2014.

Öl: Ale, Ölands pale ale, Ölandslager. Brygger cirka 20 000 liter per år.

Övrigt: Bryggeriet hänger ihop med Kackelstugan i en flera hundra år gammal kalkstensladugård, som bland annat har restaurang och ett livligt musikliv sommartid. Ölet säljs även på andra restauranger och vid lokala systembolag. Brygger Borgholms 200-årsjubileumsöl.

Fireside Inn & Brewery

Plats: Rälla, Öland.

Startår: 2015.

Öl: Främst amerikansk ale och beroende på årstidtillverkas pale ale, amber ale, olika sorters IPA (ljus, röd eller svart), stout med mera. Brygger cirka 800 liter i månaden.

Övrigt: Bryggeriet är familjeägt och ordnar bland annat bryggkurser. Kombinerar ölbryggning med egen restaurang. Vill sälja ölen även via andra restauranger – och på sikt även via Systembolaget.

Beer Conneusseur Sweden

Plats: Kalmar.

Startår: 2015.

Öl: Lager – 1 300 liter till Kalmars ölfestival.

Övrigt: Bakom bolaget står Peter Sunnanek och Joakim Einarsson – även kända som några av de mest drivande personerna i föreningen Kalmar ölsällskap. Beer Conneusseur Sweden ligger bakom Kalmars ölfestival på Sandra, som blir av även nästa år. Brygger i eget namn, men hos andra bryggerier – så kallad fantom- eller spökbryggning. Festivalölet bryggdes hos Ängöl.

Emmaboda Bryggeri

Plats: Rasslebygd i Emmaboda, intill festivalområdet.

Startår: 2016.

Öl: EPA (lokal och lättare form av IPA), Imperial IPA (lite kraftigare dubbel-IPA) och en folköl. Kan brygga 100 000 liter på ett år, men har plats att expandera för att femdubbla kapaciteten.

Övrigt: Odlar egen humle. Når Systembolaget med sina öl tidigast i höst. Se även reportage här intill.

Skedemosse Gårdsbryggeri

Plats: Skedemosse utanför Borgholm på Öland.

Startår: 2016.

Öl: Börjar med Pale Ale samt en folköl till Skördefesten, fler ölsorter kommer senare. Brygger 1 000 liter i veckan.

Övrigt: Även detta bryggeri är familjeägt. Går från hobbybryggare till större skala. I startgroparna just nu och vill knyta an till platsens historia och natur när ölen får sina namn. Har restauranger i Kalmar och på Öland i fokus men vill även sälja via Systembolaget.

Glabo Gårdsbryggeri

Plats: Glabo utanför Blankaholm.

Startår: 2016.

Öl: Inte bestämt än. Kapaciteten i dag i det nya bryggeriet är 7 000 liter per år, men kan utökas. Första ölet kan vara klart till jul.

Övrigt: Ett litet gårdsbryggeri under uppbyggnad. Ska drivas av ett jaktintresserat kompisgäng som började brygga öl i en slaktbod för sju år sedan. Satsar miljömedvetet, bland annat med solenergi och odling av egen malt. Vill sälja öl via restauranger och Systembolaget.

Visa mer...