Dödsfall

Ingrid Hasselström-Nyvall är död

Dödsfall Artikeln publicerades

Ingrid Hasselström-Nyvall, Nybro, har avlidit i en ålder av 84 år.

När jag lärde känna Ingrid på 1960-talet arbetade hon på Astra i Södertälje. Dit hade hon kommit som civilekonom och hon var den administrativa klippan på informationsavdelningen. Många var vi som spådde att hon med sina lysande kvalifikationer skulle bli den första kvinnan i företaget med titeln direktör. Men så blev det inte. Direktionsvåningen hade då behövt tillbyggas med en damtoalett vilket, sade ryktet, ledningen bedömde som en onödig kostnad. 1965 gifte hon sig med Hans Nyvall och flyttade till hans hemstad Nybro.
Under 1980-talet blev hon politiker (FP) på allvar. Listan på kommunala och landstingsuppdrag blev diger: ledamot av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, ledamot i landstinget och hälso- och sjukvårdsdirektionen, ordförande för Folkpartiet i Nybro och i Kalmar länsförbund med mera.
Den politiska karriären kröntes då Ingrid 1985 blev ledamot av riksdagen där hon satt i två perioder. "Jag såg mig mer som företrädare för människorna i Kalmar län än för partiet. Så särskilt populär hos partiledningen var jag nog aldrig," sa hon. Regionalstöd, kommunikationer och energi var hennes käpphästar. Ett av våra sista samtal handlade om vindkraft. "Hade man som Hans och jag ett sommarhus vid Ölands södra udde i många år lärde man sig vad vind kan åstadkomma" sa hon.
När sjukdomen slog till och prognosen började synas given intensifierades våra samtal. När vi avhandlat det senaste inom samhälle, litteratur och skvaller skulle luren alltid överlämnas till min lillkille Lukas eftersom Ingrid ville höra hans uppfattning om läget i Allsvenskan och Kalmar FF:s chanser.
Nästan in i det sista kunde vi höra hennes pärlande skratt i telefonen. Inför slutet var hon som vanligt saklig och totalt osentimental och sa "Nu gör jag mej av med sommarkläderna". När jag sa att jag tänkte skriva hennes runa sa hon "OK, om det ska vara nödvändigt. Men håll den kort?".
Gunnar A Olin