Vi tar bort skatteskillnaden mellan lön och pension

Debatt Artikeln publicerades

Pensioner

Vi i Sverige ska vara stolta över vårt i grunden starka pensionssystem, men i takt med att vi lever längre så måste systemet förbättras. Sverige ska vara ett land där det lönar sig att jobba, att vilja jobba och att ha jobbat. Skatten för pensionärer måste helt enkelt sänkas. Därför är ett av Moderaternas viktigaste vallöften att ta bort den skatteskillnaden vi har idag mellan lön och pension. De personerna med låga eller genomsnittliga pensioner kommer att få ett välbehövligt tillskott i plånboken.

I takt med att vi lever allt längre innebär det att pensionerna blir lägre eftersom de måste räcka under en längre tid. För att upprätthålla pensionsnivåerna behöver därför arbetslivet förlängas i takt med den ökade livslängden. Ett längre arbetsliv är också av betydelse för välfärden och därmed för hela samhället.

Vi har en pensionsöverenskommelse över blockgränsen som har funnits i över 20 år och det är viktigt att fortsätta arbeta inom ramen för denna, eftersom pensionssystemet är kanske det mest långsiktiga vi har och omfattar betydande summor. Pensioner är helt enkelt ett område som inte lämpar sig väl för kortsiktighet, istället måste förändringar göras varsamt.

Vi kommer att genomföra en rad åtgärder för att säkerställa mer jämställda pensioner. Grundskyddet kommer att förbättras genom ett särskilt fokus på de mest ekonomiskt utsatta för att minska inkomstgapet mellan män och kvinnor.

Vårt förslag innebär sänkt ålder för det förstärkta jobbskatteavdraget till 64 år för dem som fortsätter jobba. Det gynnar både arbetslinjen och stärker pensionssystemet. Många vill också fortsatt bidra med sina kunskaper och erfarenheter på en arbetsplats efter 64. Erfarna medarbetare är dessutom behövda – särskilt när det råder brist på kompetent personal inom exempelvis vården och omsorgen.

Vi gör det mer lönsamt att arbeta för dem som vill fortsätta arbeta högre upp i åldrarna. Med Moderaternas förslag skapar vi en framåtanda och en god sammanhållning generationerna emellan! Vi vill skapa ett pensionssystem som är rätt och rättvist!

Jan R Andersson (M)

Harald Hjalmarsson (M)

Carl-Wiktor Svensson (M)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.