Vi kan tvätta rent utan tvättmedel

Debatt ,

Idag tvättas kläder och andra textilier vanligen i varmvatten med traditionella kemiska tvättmedel. Men med modern teknik kan man tvätta i kallt vatten, utan tvättmedel, och få det lika rent. För en bättre miljö, ekonomi och hälsa har jag föreslagit att Kalmar kommun ska tvätta på detta sätt.

Denna teknik, att ha ett filter i tvättstugan som avjoniserar vattnet innan tvätt, ger vattnet förmågan att reagera mot fett och bakterier på samma sätt som tvättmedel, så att det lossnar från tyget. När det sköljs ut med sköljvattnet är textilierna rena, och vattnet har blivit vanligt vatten igen.

Denna svenska innovation används redan framgångsrikt på flera ställen i landet, både i hotell och i kommunala tvättstugor. Jag har därför föreslagit i en motion att Kalmar kommun ska verka för att tvätta på detta sätt, i sin egen verksamhet och i Kalmarhems tvättstugor. Motionen behandlas i kommunfullmäktige på måndag.

    Fördelarna är ofattbart många. Tvätten går fortare, kräver mindre vatten och mindre energi eftersom vattnet inte behöver värmas upp. Tvättmaskinerna håller längre eftersom de slipper de kemikalier som annars sliter ut dem. Detta, och att man slipper köpa tvättmedel, är alla bra för ekonomin.

    Men allra viktigast är nog effekterna för människor och miljö. Folk som tvättar eller bär kläderna slipper utsätta huden för allergener och mikroplaster som kan ge hälsobesvär. Barn i förskolan och äldre i omsorgen kan få en hälsosammare vardag utan onödiga kemikalier. Om vi drastiskt kan minska användningen av tvättmedel och sköljmedel, minskar vi även den övergödning som orsakar den kraftiga algblomningen i Östersjön.

    Som liberal anser jag att människor ska leva fritt, men även att detta inte får ske på bekostnad av andras frihet. De val vi gör idag avgör friheten för kommande generationer. Jag vill att mina barnbarn ska kunna bada i Östersjön om somrarna precis som jag gjorde som barn.

    Björn Brändewall, Liberalerna, Kalmar.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.