Vem vill inte ha ett säkert provsvar

Debatt Artikeln publicerades

I går, söndag 15 april, var det den internationella biomedicinska analytikerdagen. Nu gratulerar vi alla dem som ger oss säkra provsvar så att vi kan få rätt behandling när vi blir sjuka!

Biomedicinska Analytiker behövs vid större operationer eller för att rädda liv vid olyckor med blodförlust, de har blod på lager och vet vilket extra blod som kan ges vid behov. Biomedicinska analytiker vet vilken bakterie som orsakar infektion och vilken medicin som gör dig frisk. Biomedicinska analytiker vet hur hjärtat mår och om det finns hjärtinfarkt eller hjärtsvikt. Biomedicinska analytiker vet om ditt födelsemärke är cancer. Biomedicinska analytiker vet om aktiviteten i hjärnan visar på hjärninflammation eller om dina nerver till händerna är klämda. Listan kan göras oerhört lång och säger tydligt, Vi behöver säkra svar från en biomedicinsk analytiker för att behålla hälsan. Ett stort Grattis och Tack till Dig som ger säkra undersöknings- och provsvar!!

Vi vill också uppmärksamma att det idag är stor brist på biomedicinska analytiker och därför anställer arbetsgivaren andra yrkesgrupper som inte har rätt kompetens eller legitimation. Säkerheten kring ditt och mitt provsvar svävar därför i farozonen. För att säkerställa att biomedicinska analytiker stannar kvar i landstinget i Kalmar län behövs att lönevillkor (Kalmar län har idag sämst löner i Sverige), att arbetsuppgifter och att specialistutbildning säkras för att inte äventyra den kvalitet och patientsäkerhet som garanteras av vår legitimerade yrkesroll.

Jorge Hernandez, Michelle Dobos Sandell, Tora Elfversson Dahlström och Eva Wallander

legitimerade biomedicinska analytiker, Vårdförbundet i Kalmar län