Varför växer vårdköerna nu?

Christer Jonsson (C)
 Malin Sjölander (M)
 Gudrun Brunegård (KD) 
Pierre Edström (L) ,
"Berätta vad ni ska hitta på för att minska vårdköerna." Den uppmaningen riktar Alliansens fyra landstingsråd till folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) som i dag besöker Kalmar.
Foto:Anders Wiklund/TT
"Berätta vad ni ska hitta på för att minska vårdköerna." Den uppmaningen riktar Alliansens fyra landstingsråd till folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) som i dag besöker Kalmar.

”Vår landstingsmajoritet förvärrar situationen. Ekonomin är inte alls så god som de vill påskina och deras politik leder också till längre vårdköer. Underskotten i våra sjukvårdsförvaltningar ökar varje år.”

Välkommen till vårt län i dag, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S). Vi inser att du är här för att den rödgröna majoriteten åter ska få skina i medierna och berätta hur god ekonomi och nöjda patienter vårt landsting har, och att våra tre sjukhus hamnar i topp när Dagens Medicin rankar landets sjukhus. Vi instämmer i gratulationerna till våra medarbetare som gör ett fantastiskt jobb, trots politiska förutsättningar. Men vi ska ändå vara ofina nog att berätta att det står desto sämre till med dessa förutsättningar och ställa en fråga vi tror medborgarna vill ha svar på när du är här.

Vad tänker du göra för att invånarna­ i Kalmar län ska få vård snabbare?

Vårdköerna, som tidigare minskade, har ökat här och i övriga landet sedan vi bytte regering. Väsentligt fler landsting än tidigare klarar inte att upprätthålla vårdgarantin, även om vi fortfarande klarar oss hyfsat på den punkten.

Ni avskaffade kömiljarden som infördes av Alliansregeringen. Den belönade landsting som var framgångsrika i att korta vårdköer. Vårt landsting var ett av dem mest framgångsrika och pengarna från kö­miljarden bidrog varje år stort till att rädda det ekonomiska resultatet på sista raden. När utbetalningarna upphörde, avbröts den positiva trenden med krympande vårdköer. Gabriel, din regering plockade bort något som fungerade. Vad vill du hitta på i stället?

Vår landstingsmajoritet förvärrar situationen. Ekonomin är inte alls så god som de vill påskina och deras politik leder också till längre vårdköer.

Underskotten i våra sjukvårds­förvaltningar ökar varje år och kostnaderna för hyrbemanning skenar. Samtidigt är det viktigt för majoriteten att kunna visa upp ett positivt resultat på sista raden i årsredovisningen. Efter sommaren förra året fick man panik eftersom posten för hyrbemanning såg ut att omöjlig­göra detta 2016. Utan några konsekvensanalyser stängdes ett antal vårdplatser för att kapa bemanningskostnader. ”Förlängda sommarstängningar” kallades det. Sommaren håller i det avseendet i sig än här i Kalmar län. Självklart påverkas kötider och arbetsmiljö negativt.

Majoriteten hävdade att de blev tagna på sängen av bemannings­situationen efter sommaren. Det oroar i sig. Vi har i flera år, genom skarpa förslag, flaggat för att det krävs krafttag för att få bukt med landstingets ekonomi och hyr­bemanningskostnaderna. Det kan majoriteten inte ha missat. Eller förstod de inte vad de sa nej till? Men att vår rödgröna majoritet uppvisar dåligt ledarskap är inget vi kan kräva­ att du löser i dag, Gabriel.

Fast du skulle kunna ta ett snack med dem om deras inställning till privata utförare och valfrihet. Den är nämligen rabiat avog. Ja, vi utgår från att din regering inte går vidare med välfärdsutredningens förslag på vinsttak som i praktiken innebär ett stopp för privat vård. I Kalmar län står privata utförare för en inte obetydlig del av sjukvården och på ett uppskattat sätt. Privata hälsocentraler får mycket goda resultat i patientundersökningar. På länets tio-i-topplista är sex av tio centraler privata, trots att de offentliga dominerar till antal.

Vi vill möjliggöra för fler privata utförare, för att minska vårdköerna och ge fler invånare en fast läkarkontakt, men majoriteten säger alltid nej till våra förslag. Var till exempel glad att du inte behöver prova ut en hörapparat i södra länsdelen. Det tar 18 månader. När vi föreslår att landstinget ska försöka fixa detta genom att utvidga vårdvalet med privata audionomer, som på andra håll i landet, går majoriteten i ideologiskt baklås och orerar om att vi vill sälja ut välfärden. De tycker det är bättre att säja nej och behålla vårdköerna.

Prata med vår rödgröna majoritet om det där, Gabriel, och berätta vad ni ska hitta på för att minska vårdköerna. Tack för besöket!