Varför vågar så få bolag ta in externa ledamöter

Debatt Artikeln publicerades

Styrelsearbete

”Upp mot 100 högst meriterade medlemmar från hela Sverige söker varje uppdrag och det är en fröjd att presentera slutkandidaterna för våra uppdragsgivare. De som tagit in extern ledamot brukar vittna om lyftet det innebär för styrelsearbetet.”

Sverige befinner sig som känt i en högkonjunktur och det är stor efterfrågan på rätt arbetskraft.

Lika känt faktum är att konjunkturer växlar och hur mycket vi drabbas när en lågkonjunktur tar vid beror på hur väl bolagen förbereder och rustar sig.

Varför använder sig inte företag i större utsträckning av externa krafter i sina bolagsstyrelser. Den frågan ställer dagens debattörer som uppmanar de drygt 20 000 bolagen i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län att våga tänka nytt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Varför använder sig inte företag i större utsträckning av externa krafter i sina bolagsstyrelser. Den frågan ställer dagens debattörer som uppmanar de drygt 20 000 bolagen i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län att våga tänka nytt.

Vi inom ideella föreningen Styrelseakademien vet genom forskningsstudier att kompetenta styrelser gör skillnad för bolagens lönsamhet och värdetillväxt, extra viktigt när sämre tider eller tekniska omvälvningar förändrar förutsättningarna! Utöver utbildade och certifierade styrelser så har så kallade "externa ledamöter" visat sig vara en framgångsfaktor. Då dessa saknar ägarkoppling så har de lättare att hålla ett opartiskt och oberoende förhållningssätt och därmed fokusera på bolagets bästa. De har också tagits in som ledamot på sina meriter och att de matchar profil utifrån bolagets behov.

Charlotte Heliosson
Foto: Privat
Charlotte Heliosson
”Vi vet att betydligt fler skulle vara betjänta av att ta in en extern ledamot. Så varför vågar så få bolag ta in externa ledamöter?”
Charlotte Heliosson, verksamhetsledare Styrelseakademien Sydost

Bland Styrelse Akademiens 7 000 medlemmar så är många intresserade av att ta uppdrag som externa ledamöter. Här i Sydost hjälper vi cirka fem företag per år att rekrytera ny ordförande eller vanlig ledamot. Upp mot 100 högst meriterade medlemmar från hela Sverige söker varje uppdrag och det är en fröjd att presentera slutkandidaterna för våra uppdragsgivare. De som tagit in extern ledamot brukar vittna om lyftet det innebär för styrelsearbetet.

Vi vet att betydligt fler skulle vara betjänta av att ta in en extern ledamot. Så varför vågar så få bolag ta in externa ledamöter? Kanske en obefogad rädsla att släppa in någon utifrån som gör att man avvaktar trots att behovet finns? I en färsk undersökning från en medelstor kommun i Småland så har enbart ca 20 procent av bolagen med 10-25 anställda en extern ledamot. Så stor andel som cirka 50 procent har enbart en ordinarie ledamot och en suppleant vilket motsvarar minimikravet i ABL. Att skapa visioner, strategier, värdegrunder, mål och en hållbar och lönsam verksamhet utan aktivt styrelsearbete är mycket svårt och gör bolaget sårbart.

Styrelseakademiens nya vision är "en extern ledamot i alla bolag". Den visionen kan tyckas omöjlig att nå men genom att sprida information om fördelarna så kan vi åtminstone öka andelen bolag som vågar göra detta. Under "Styrelseveckan Kalmar län" i maj kommer vi lyfta goda exempel samtidigt som vi ger kunskap till styrelser inom olika aktuella teman.

En extern ledamot i alla bolag, kommer vi ens i närheten av den visionen? Vi inom Styrelseakademien Sydost hoppas att de drygt 20 000 bolagen i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län tillhör en modig region som vågar anta utmaningen!

Charlotte Heliosson, verksamhetsledare Styrelseakademien Sydost

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.