Vårbudgeten slår hårt mot Kalmars unga

Christina Fosnes (M)
 ,
Den rödgröna regeringens budget kommer att slå hårt mot Sveriges alla ungdomar hävdar dagens debattörer. Åsikten exemplifieras med att kostnaden för unga anställda bara i Kalmar kommun ökar med tolv miljoner kronor.
Foto:PONTUS LUNDAHL / TT
Den rödgröna regeringens budget kommer att slå hårt mot Sveriges alla ungdomar hävdar dagens debattörer. Åsikten exemplifieras med att kostnaden för unga anställda bara i Kalmar kommun ökar med tolv miljoner kronor.

"Vi menar att ett delegerat ansvar ska ge förutsättning för anställda inom kommunen att själva kunna påverka sin arbetsplats. Vi anser att kommunens kärnverksamhet inom vård, skola och omsorg ska utgå från kvalitet och valfrihet i kommunens regi."

Tänk att ränderna aldrig går ur socialdemokratin. Nu ska vi återigen låta oss fållas in i att politiken ska bestämmer över hur och vilka jobb som ska tillsättas. Men är det verkligen ungdomarna som ska behöva betala för gårdagens politik? 455 unga människor enbart i Kalmar kan mista sina jobb med regeringens vårbudget.

Kalmar kommun ökar sina kostnader med cirka tolv miljoner per år genom högre arbetsgivaravgifter för unga under 26 år, för att inte tala om alla företag i Kalmar som har unga anställda som nu får ändrade villkor. Höjning av skatter är inte bra vare sig för företag, jobb eller unga.

Under 1970-talet skulle kvinnor ut på arbetsmarknaden och den offentliga sektorn byggdes ut för att jobben skulle växa i antal med skenande skatter som följd. Sambeskattningen slopades och socialdemokratins husmorsdröm lades på hyllan efter nästan ett sekel av husmorsskolor och marknadsföring av den svenska husmodern som ideal.

Kvinnor skulle på den tiden helst inte konkurrera om jobben på arbetsmarknaden. Kvinnor miste sin fertilitet av att jobba natt, påstods det, och gifta kvinnor fick inte driva företag - varpå påhittigt så kallat Stockholmsäktenskap blev ett begrepp (= sambos) för att kvinnor ändå fortsatt kunde driva företag. Politikens klåfingrighet styrde i det mesta och kvinnors möjligheter att driva företag och jobba inom industrin var begränsade under 1900-talet första hälft.

Men den socialdemokratiska politiken ville som sagt annat efter decennier av husmorsideal och under 1970-talet skulle kvinnor snabbt ut i förvärvslivet. Barn- och äldreomsorgen blev offentliganställda yrken för framförallt kvinnor. När nu pensionsavgångarna börjar närma sig kommer politikens klåfingrighet in igen med ett S som förtecken genom att ge bidrag till så kallade trainee-platser inom omsorgen. Samtidigt slopas Alliansens jobbreformer med lägre arbetsgivaravgifter. På 1970-talet styrde socialdemokratin kvinnors jobbmöjligheter och 2015 vill de återigen styra jobbmöjligheter - men den här gången för ungdomar. Historien upprepar sig.

Moderat politik utgår från individen. Vi menar att ett delegerat ansvar ska ge förutsättning för anställda inom kommunen att själva kunna påverka sin arbetsplats. Vi anser att kommunens kärnverksamhet inom vård, skola och omsorg ska utgå från kvalitet och valfrihet i kommunens regi.

Vår politik i Kalmar arbetar för att vara en attraktiv arbetsgivare som utgår från sina medarbetares arbetssituation med ett inifrån-perspektiv över vad som utvecklar och förbättrar istället för ett ställt ovanifrån. Genom att vara en attraktiv arbetsgivare vill vi bjuda in unga till yrken med stora pensionsavgångar.

Det är inte på tal om att vi behöver nyanställa inom Kalmar kommun framöver, men det ska inte vara genom att tvinga eller kvotera in unga människor. Vi tror på valfrihet för unga människor i Kalmar kommun. Sänk istället arbetsgivaravgifterna ytterligare är mitt förslag, så kan inte bara företagen utan också kommunen anställa unga människor med kollektivavtalsenliga löner istället för med bidragsersättning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.