Vänsterpartiet vill förbättra för småföretagare

Debatt Artikeln publicerades

Sverige är beroende av entreprenörer med innovativa lösningar på dagens och framtidens samhällsproblem. I takt med att klimat- och miljöproblemen blir allt mer uppenbara kommer det att krävas många kreativa småföretagare med idéer på hur vi ställer om till ett ekologiskt hållbart samhälle. De framtida jobben kommer till stor del finnas i småföretagen. Dessutom är småföretagare en av de viktigaste aktörerna för att landsbygden och hela Sverige ska leva och utvecklas. Många småföretagare känner ett stort engagemang och ansvar för bygden de verkar i.

Att starta och driva ett eget företag är långt ifrån en dans på rosor. Förutom en bra och lönsam idé krävs passion, uthållighet och hårt slit. Samtidigt lever många av dagens småföretagare i en osäker tillvaro, ofta med låg inkomst trots långa arbetsdagar. Vänsterpartiet tar dessa problem på fullaste allvar och driver därför en rad förslag som på olika sätt förbättrar villkoren och ökar tryggheten för småföretagare.

Ett stort problem för många småföretagare är att de måste betala sjuklön till sina anställda de första 14 dagarna. För småföretagare som lever på marginalen kan detta innebära skillnaden mellan vinst eller förlust. Kostnaden för sjuklön utgör också många gånger en bromskloss att anställa fler. Vänsterpartiet vill därför underlätta för småföretag med upp till tio anställda genom att lyfta bort hela sjuklöneansvaret.

Vänsterpartiet vill också stärka det sociala skyddsnätet för småföretagare. Om intäkten i företaget är låg under en längre period, vilket ofta är fallet vid uppstart, riskerar företagaren att också få en låg sjukpenning, föräldrapenning och framtida pension. Detta är en orättvist ordning och hämmar ett gott företagsklimat. Vänsterpartiet vill därför exempelvis att näringsidkaren de tre första uppstartsåren ska kunna tillgodoräkna sig sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Vi vill utforma ett socialförsäkringssystem som ger småföretagare samma grundtrygghet vid till exempel sjukdom och föräldraledighet som anställda.

Vi vill även att bankerna ska åläggas att upprätthålla viss kontanthantering samt att staten bekostar utbyggnad av mobil och -bredbandsnätet i hela landet. Att dessa samhällsfunktioner fungerar är grundläggande för att företag ska etableras och växa. Vänsterpartiet har dessutom en jämlik ekonomisk politik som ökar köpkraften hos vanligt folk.

Med dessa och en rad andra konkreta förslag gör vi det enklare, lönsammare och tryggare för Sveriges alla småföretagare.

Per Gawelund (V), kandidat till riksdagen, före detta småföretagare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.