Vänstern ska inte få stänga Karl-Oskarskolan

Björn Brändewall (FP) Jennie Uller (FP) Alexander Critén (M) Pelle Sederkvist (M) Marika Danielsson (C) Patric Vadman (C) Jaafar Al-Jabiri (C) Eric Dicksson (KD) Barn- och ungdomsnämnden, Kalmar ,

Replik på debattinlägg om Oxhagsskolan av Bertil Dahl, Leila Ben Larbi och Jonas Friberg (V), 11 juni

Nu får det vara nog med Vänsterpartiets smutskastande av Karl-Oskarskolan i Oxhagen! Kommunalrådet Bertil Dahl (V) med flera går till attack med budskapet att de vill ta över skolan - samma dag som eleverna har skolavslutning! Hur stor oro tror ni inte att det skapar inför sommarlovet? Har ni varken hjärta eller hjärna?

Lyckligtvis är det inte så enkelt att kommunen bara kan säga "nu tar vi över skolan". Det finns lagar som skyddar mot vänstervridet översitteri. Men det vet ju inte alla de som tar del av era utspel.

Handlar utspelet om bristande kvalitet? Nej, skolan har goda resultat och bland den bästa lärartätheten i Kalmar. Handlar det om vinster? Nej, friskolor brukar inte ens ta ut 1 procent i ren vinst. Det handlar bara om rent röstfiske och makt, att (V) inte kan tolerera att det finns någon skola som de inte styr över.

    Vakna upp: ni äger inte skolbarnen. Ni äger inte föräldrarna. De har själva valt sin skola. Varför skulle eleverna vilja skiljas från sina lärare och byta till kommunal skola, bara ni sparkar ut Karl-Oskarskolan ur lokalerna?

    (V) har spridit falsk skrämselpropaganda om denna friskola ända sedan 2009, innan den ens hade startat. I senaste utspelet kallade Bertil Dahl skolbarnen för "handelsvaror". Då fick skolan nog. Rektorn bjöd in Dahl att faktiskt besöka skolan han baktalat så mycket.

    Den 8 juni var han där med oss andra skolpolitiker, from som ett lamm, och hade all möjlighet att ställa frågor om skolans kvalitet. Han fick höra hur positivt personalen ser på de nya ägarna, Thorengruppen. Han fick veta att ett omtalat avslag från Skolinspektionen inte handlat om bristande kvalitet utan om att man självmant dragit tillbaka sin ansökan om att starta ny skola i Stockholm.

    Men bara tre dagar senare dundrar vänsterpartisterna på med sin debattartikel, som om inget har hänt och som om de inget har lärt! De som aktivt skapar oro för framtiden i Oxhagen, för sin egen vinnings skull, är inte friskolan utan Vänsterpartiet.