Välfärden vad innebär de egentligen i verkligheten

Lars Dahlgren, Kalmar ,

Välfärd, vad menas egentligen med detta ord? Den kommu-, förlåt, den vänsterpartistiske ledaren, Jonas Sjöstedt myntade den slogan som innehöll ordet: Inga vinster i välfärden! Och sedermera hakade även andra på, inte bara vänsterpartister. S och MP ingår numera också i doakören bakom Jonas Sjöstedt.

Men, vad som Jonas Sjöstedt glömde och nu även vänsterpartister, sossar och flummiga miljöpartister tycks glömma är att definiera begreppet välfärd. Vad ingår i denna välfärd där, enlligt dem, inga vinster får förekomma? Låt oss ägna en stund åt att hjälpa dem på traven genom att skärskåda begreppet. Och det behövs inga långa och mångordiga utredningar för det.

Vad menas alltså med ordet och begreppet välfärd? Och vad ingår i denna, om man tänker efter en smula? Självklart handlar det om vården, omsorgen och människornas trygghet. Och kanske om rätten att ha tak över huvudet? Att bo? Kanske också om rätten att ha mat på bordet? Att ens ha ett bord? Och hur är det med möjligheten att kunna skyla sig med kläder? Att skydda sig mot oväder och kyla? Och rätten till försörjning med eget arbete? Några av alla frågor som bör besvaras.

Hur är det, Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven, Gustav Fridolin med flera? Ingår det ovan nämnda i välfärden? Eller ingår det inte? Vi ser fram emot era och medlöparnas svar.

Och hör de nämnda, för folket så livsnödvändiga företeelserna hemma under begreppet välfärd? Om ni inte tycker det, varför hör då vården dit? Och om ni tycker att även rätten till boende, mat på bordet, möjligheten att ha kläder på kroppen och rätten till försörjning genom eget arbete hör till välfärden, vad händer då med er kraftfulla och nu närmast utslitna slogan: Inga vinster i välfärden.

Om ingen får tjäna pengar och göra vinst på sin verksamhet inom bygg- och fastighetsbranschen, livsmedelshandeln och klädindustrin, samt de flesta hithörande affärsområdena, hur ska då folk få sin försörjning och sin välfärd? Genom statens försorg? Och hamnar inte samhället i så fall i den ursprungliga kommunistiska utopin, som redan visat sig ogenomförbar genom det stora dödsdömda experiment som inleddes år 1917 inte så värst långt österut. Där för övrigt spåren fotfarande förskräcker.

Och den av Jonas Sjöstedts påkomna slogan visar antingen på hans aningslöshet och oförmåga till logiskt tänkande. Eller på att han har en dold agenda.

Välskötta företag med seriös och hedervärd inriktning måste kunna bedriva sin verksamhet till vårdbehövandes fromma, utan att utsättas för ogenomtänkta påhopp av oseriösa politiker.