Våga satsa på kortare arbetsdagar

Per Gawelund (V) ,

Genom vetenskapliga och tekniska framsteg har produktiviteten mer än tiodubblats sedan åttatimmarsdagen infördes för snart hundra år sedan. Normen att arbeta åtta timmar per dag har sedan länge spelat ut sin roll. Det är dags att inse behovet av en generell arbetstidsförkortning.

Högt tempo, stress och en press att arbeta övertid är vardag i många människors arbetsliv. Familjeliv och fritidsintressen blir lidande när tid och ork försvinner i enbart lönearbete. Istället för arbetsglädje och en avkopplande fritid sliter många ut sig och blir sjuka långt före pensionen. Detta sker samtidigt som många andra inte alls får något jobb eller är hänvisade till deltidsjobb och knappt kan få inkomsten att räcka till. Så här kan vi inte ha det.

Vänsterpartiet har upprepade gånger försökt få S och MP-regeringen att inse behovet av en ny reform för arbetstidsförkortning. Men tyvärr förstår, vill eller vågar de inte. Vi ger dock inte upp. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön kommer bli en av de stora valfrågorna för Vänsterpartiet.

Flera kommuner och landsting har redan gått före och provat att införa sex timmars arbetsdag på utvalda arbetsplatser. Även många företag har infört kortare arbetstid. De positiva effekterna är långt över förväntan.

För individen innebär kortare arbetstid förbättrad hälsa och livskvalitet. Stressen minskar och vi får mer tid för sociala relationer, motion och intressen. Även sömnen förbättras. Utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv ger kortare arbetstid stora vinster. Genom att dela på jobben minskar vi både arbetslösheten och förbättrar arbetsmiljön.

Kortare arbetstid handlar också om feminism. Många kvinnor som idag arbetar ofrivillig deltid skulle få en heltidstjänst. Det minskar det ekonomiska beroendet av en man.

Med kortare arbetstid minskar vi dessutom de fördjupade klassklyftorna i Sverige och skapar ett mer jämlikt samhälle. På så sätt kan produktivitetsvinsterna fördelas bättre till alla. Inte bara de rika.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.