Annons

Vad händer efter IVA-beslutet

Oskarshamns sjukhus
”Beslutet har inte satt stopp för tappet av IVA-sjuksköterskor. Uppsägningarna fortsätter. Frågan är bara om det kommer att finnas några kvar när verksamhetsförändringen träder i kraft.”
Publicerad 22 februari 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad händer med Oskarshamns sjukhus i framtiden? Den frågan ställer sig dagens debattör efter det att beslutet att lägga ned IVA-verksamheten fört med sig att välutbildade sjuksköterskor nu lämnar sjukhuset.
Vad händer med Oskarshamns sjukhus i framtiden? Den frågan ställer sig dagens debattör efter det att beslutet att lägga ned IVA-verksamheten fört med sig att välutbildade sjuksköterskor nu lämnar sjukhuset.Foto: Johanna Eriksson

För ett par veckor sedan fattade den så kallade Länsunionen (S, C och L) beslutet att stänga de två respiratorplatserna på IVA i Oskarshamn och ändra inriktningen på de båda återstående. Av beslutsunderlaget framgick att man trodde att det då skulle bli lättare att klara bemanningen. Man har nämligen haft problem med att många specialistsjuksköterskor sagt upp sig. Istället har man fått hyra in allt fler sjuksköterskor. Med den nya lösningen ansåg man att den återstående verksamheten inte skulle kräva sjuksköterskor med specialistkompetens. Allmänsjuksköterskor troddes vara lättare att rekrytera.

Det återstår att se. En sak kan vi däremot redan se. Beslutet har inte satt stopp för tappet av IVA-sjuksköterskor. Uppsägningarna fortsätter. Frågan är bara om det kommer att finnas några kvar när verksamhetsförändringen träder i kraft.

Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd.
Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd.Foto: Mats Andersson
”När ett sjukhus redan är så hårt slimmat kan det påverka hela bygget om en enda byggsten rubbas.”
”Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd”
Annons

Det var nämligen ett par avgörande frågor som majoriteten inte ställde: Skulle den kvarstående verksamheten vara fortsatt intressant för de intensivvårdsutbildade specialistsjuksköterskor som i nuläget jobbar på IVA? Fanns det risk att man skulle tappa sin specifika kompetens om man inte fick jobba med de allra svårast sjuka patienterna, som behöver just andningsstöd?

Ur mitt perspektiv ser jag det som fundamentalt med kompetens och erfarenhet i vården av svårt sjuka patienter. Därför var ovanstående frågor självklara för mig att ställa vid mina möten med olika medarbetare. Svaret från sjuksköterskorna var tydligt:

Vill man upprätthålla sin fulla kompetens behöver man också använda den. Den planerade nya inriktningen på verksamheten skulle innebära stor risk för att man tappar viktiga delar av kompetensen. Flera sa direkt att de skulle säga upp sig om förslaget gick igenom. Dessutom beskrev flera en oro för hur ansvarsförhållandena skulle bli mellan eventuella kvarvarande specialistsjuksköterskor och allmänsjuksköterskor.

Detta är viktiga frågor, som vi i M och KD-Alliansen hade förväntat oss att få svar på i ett normalt återremissförfarande. Vi efterfrågade ju bland annat dialog med personalen och risk- och konsekvensanalyser.

Vi ville också ha seriösa samtal med företagen i mellanlänet, kring hur en förändring av intensivvården skulle påverka bilden av Oskarshamns sjukhus beredskap vid akuta händelser. När ett sjukhus redan är så hårt slimmat kan det påverka hela bygget om en enda byggsten rubbas. Därför önskade vi också en analys ur ett övergripande samhällsperspektiv.

Därav blev intet. Länsunionen (S, C, L) snabbkörde frågan och skickade ut ett ”kompletterande underlag” redan dagen efter ordinarie fullmäktige. Istället för att ta vara på de två månaderna till nästa ordinarie fullmäktige sattes ett extra fullmäktige in redan en vecka senare.

Som en följd av denna forcerade hantering har vi nu en situation där medarbetarna känner sig överkörda och att deras kompetens och konstruktiva förbättringsförslag inte värdesätts. Det är förödande för en arbetsplats där man räddar liv. Den politiska majoriteten tycks se snabbhet som ett överordnat värde och inser inte värdet av en grundlig process där alla får komma till tals och olika aspekter tas tillvara i ett justerat förslag. Därmed tar de på sig ett stort ansvar.

Vår uppgift som opposition blir nu att noga följa utvecklingen och i möjligaste mån uppmärksamma potentiella risker, så att skadan blir så liten som möjlig.

Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen.

Annons
Annons
Annons
Annons