Utveckla livsmedelsbranschen med innovation

Stefan Carlsson, Landshövding Tomas Kronståhl (S), ordförande primärkommunala nämnden Ulf Nilsson (S), ordförande Regionförbundet i Kalmar län Per Petersson
, LRF Sydost ,
I Kalmar län är livsmedelsproduktionen en väldigt viktig näring. Och det är en näring som växer, under perioden 2005-2013 svarade Kalmar län för drygt en tredjedel av hela tillväxten i Sveriges animalieproduktion. Imponerande.
Foto:Mats Holmertz
I Kalmar län är livsmedelsproduktionen en väldigt viktig näring. Och det är en näring som växer, under perioden 2005-2013 svarade Kalmar län för drygt en tredjedel av hela tillväxten i Sveriges animalieproduktion. Imponerande.

"I Kalmar län finns många duktiga, stora och små företag som producerar och förädlar kött, mjölk, ägg, bönor, fisk och spannmål till ost, öl, ostkaka, charkuterier, djurfoder och mycket annat."

I vårt län pågår just nu ett arbete med att ta fram en livsmedelsstrategi. Idag genomförs ett rådslag i Oskarshamn där livsmedelsstrategins innehåll diskuteras. Den övergripande frågan är hur vi ska kunna utveckla Kalmar län till en välkänd livsmedelsregion av högsta klass. Utmaningarna är flera: Branschen ska, långsiktigt och hållbart, öka sin konkurrenskraft, produktivitet och innovationsförmåga. Vi ska stolt kombinera naturförutsättningar, traditionell kunskap och entreprenörskap med fördjupad kunskap om hållbar utveckling, teknik och marknad. Förutsättningarna finns, strategin ska hjälpa oss att använda dem.

Kalmar län har många företag som är kopplade till jord och skog. Vi utmärker oss genom att ha en betydligt större andel jordbruk än övriga län i regionen. Skillnaden blir ännu större när vi tittar på hela livsmedelssystemet. I Kalmar län finns många duktiga, stora och små företag som producerar och förädlar kött, mjölk, ägg, bönor, fisk och spannmål till ost, öl, ostkaka, charkuterier, djurfoder och mycket annat. Att Kalmar län är ett av Sveriges mest populära turistlän skapar ytterligare möjligheter i både restaurang och handel, och bidrar dessutom till en levande landsbygd.

Länets 3 000 företag inom livsmedelssektorn omsätter nästan 15 miljarder per år och sysselsätter mer än 9 000 personer. Det innebär att branschen är större än länets verkstadsindustri. Den största omsättningen sker i förädlings- och slutkonsumtionsledet och det är där flest nya företag startas.

  Branschen är inte bara stor, tillväxten är också hög. Livsmedelssektorn i länet från jord till bord växte med 28 procent under perioden 2011-2014 och drevs främst av köttbranschen. Drygt en tredjedel av hela tillväxten i Sveriges animalieproduktion 2005-2013 ägde rum i Kalmar län. Kalmar län skulle därför kunna presenteras som Sveriges ägg-, kött- och ostbod men vi har också mycket goda förutsättningar för odling av baljväxter, bönor, ärtor och linser, framtidsgrödor med snabbt ökande efterfrågan. Dessa livsmedel har en tydlig gemensam nämnare, proteiner. Plattformen skulle därför kunna byggas kring innovation och utveckling med proteiner som gemensam nämnare.

  I alla branscher är entreprenörskap och innovationsförmåga avgörande för konkurrenskraften. Om vi kan bygga en stark plattform för innovation och utveckling, det vill säga ett strukturerat samarbete mellan företag, universitet och offentlig sektor, kan vi tillsammans:

  # Öka samverkan inom branschen i regionen, men också med andra delar av Sverige och världen.

  # Skapa och driva projekt som driver innovation, produktutveckling och företagsutveckling.

  # Skapa ny högre utbildning och ny forskning som driver utvecklingen framåt.

  # Få ut fler studenter i näringen, till nytta för företagen.

  # Åstadkomma bättre anpassad utbildning och kompetensutveckling på företagens villkor.

  3 Bidra till att kunskap sprids mellan sektorer och skalas upp.

  En sådan plattform kan effektivt bidra till att vi i framtiden blir ännu bättre på att vidareförädla länets råvaror på hemmaplan för att skapa nya produkter präglade av kvalitet, säkerhet och hållbarhet. Det gäller i livsmedelskedjans alla led och såväl i det storskaliga som i det mer småskaliga.

  På så sätt kan vi ta tillvara vår styrka och den goda utvecklingen, förflytta oss uppåt i värdekedjan och bidra till en hållbar regional tillväxt.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.