Tandvård ska vara lika för alla

Debatt Artikeln publicerades

Tandvård

Vi har många sorters vård i svenska språket och ett av dem är tandvård som är mycket viktigare än många andra sorters vård: klädvård, hudvård eller fotvård. Varför är det så? Jo, vi vill gärna ha våra egna tänder kvar hela livet för att kunna njuta av god mat till exempel. Men tänderna har mycket större betydelse än så eftersom de är en förutsättning för att tillföra kroppen näringsämnen som håller oss friska långt upp i åren. Till detta kommer den sociala aspekten: tänder har blivit en förutsättning för hur vi bedömer människor vilket orsakar lidande och utanförskap för många.

I Sverige har vi ett högkostnadssystem från 23 år som kort innebär att man själv betalar hela kostnaden upp till 3 000 kronor, halva kostnaden upp till 15 000 kronor och sedan 15 procent av kostnaden. Detta gäller på en tolvmånadersperiod. Man behöver inte själv ansöka utan tandläkaren drar av på räkningen (mera information finns på 1177 Vårdguiden).

Det här är ju generöst tänker man då, eller hur? Men det finns många personer som inte har de ekonomiska förutsättningarna för utgifter av det här slaget: pensionärer med låg pension, nyanlända och andra socialt utsatta. Vad kan vi göra för att tandvård ska vara "Lika för alla"?

I Barometern kunde vi nyligen läsa en artikel "Tandvården en klassfråga" där Birgitta Lundman undrar varför inte tandvården ingår i vårt vanliga sjukvårdssystem med de regler som finns där. Detta är enligt mig en berättigad fråga som mer och mer kommer i fokus i den moderna vården: vi kan få reservdelar snart sagt överallt till rimlig kostnad - men inte i munnen! Frågan är ju extra viktig när vi nu glädjande nog får leva längre och vara friskare långt upp i åren. Då spelar munhälsan en ytterst viktig roll. Våra nordiska grannländer har system som inkluderar tandvård så varför inte Sverige?

I TV-serien "Barnmorskan i East End" fick vi ett avsnitt stifta bekantskap med tandvård i England i mitten av 1900-talet. En måhända solskenshistoria där en ung mamma blev överlycklig över sina nya (lös-)tänder. Jag tror inte vi vill tillbaka dit, eller hur? I Sverige har vi en utmärkt tandvård - när man väl kommer dit vilket kan ta ett tag. Köerna finns här liksom i sjukvården så här är det "Lika för alla". Själv har jag varit många gånger på vår utmärkta sjukhustandvård i Kalmar där man verkligen blir väl omhändertagen av utomordentligt kunnig och professionell personal - ett stort tack till er! Fler borde få chansen till att behålla egna tänder även efter pensionen!

Så jag ser fram emot ett "omtag" i denna för folkhälsan så viktiga fråga. "Lika för alla"!

Britt-Marie Domeij (M)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.