Sverigedemokraterna förtjänar respekt

Debatt Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna

Vad har ordet - anständighet - eller som unga ofta uttrycker sig - respekt - för innebörd för dem med annan politisk åsikt än 20 procent av väljarkåren. Jag möter då och då människor som röstat på Sverigedemokraterna men som för att skydda sin integritet inte vågar visa sina partisympatier.

Man ska förstås få skydda sin partilojalitet - det är därför vi har hemliga bås där vi förseglar vår röst - men att många människor i vårt fina land känner obehag att "bekänna färg" är ju för sorgligt. Nyligen har vi ju läst om Linda Kotanen i Rockneby vars halva släkt vägrade prata med henne efter det hon "kom ut" med sin partitillhörighet.

En del skäms att säga att man är vänsterpartist eftersom det kan tolkas som att man är renodlad kommunist, andra vill inte nämna att man är moderat eftersom det kan tolkas som att man är en egoistisk högerman med måhända nazistiska förfäder.

För sympatisörer till SD är det samma sak; man vill inte bli ihopbuntad med rasister/nazister. Rötägg finns i alla partier även om media försöker framhålla att SD innehåller fler "knäppgökar" än andra partier.

SD behandlas inte på ett hederligt och demokratiskt sätt. För några veckor sedan kom moderaterna fram till att SD borde få det antal ordförandeposter i Riksdagens utskott som kommande röstunderlag medför. Det blev ett "himla liv" på övriga partier och man fick försöka säga att man inte menat riktigt så. Riksdagens partier gör nu allt för att mygla bort SDs möjligheter att få det inflytande kommande röstunderlag motiverar.

Jag satt ju i Riksdagen för Ny Demokrati - ordinarie ledamot i utrikesutskottet - och man behandlade oss på samma sätt som SD men vi hade ju inte det röstunderlag som motiverade ordförandeposter. Men det vi inom NyD liksom SD ständigt fick uppleva var att våra förslag röstades ned - inte därför att förslaget var dåligt - utan för att det kom från fel budbärare. Många av dessa förslag är nu genomförda eftersom förslagsställaren inte varit Nydemokrat eller Sverigedemokrat.

Är det inte dags att man behandlar Sverigedemokraterna och dess sympatisörer på ett Anständigt sätt och med Respekt. Vi vill ändra mycket till det bättre - inte bara att få ordning på brottslighet, bistånd, flyktingpolitik, sjukvård och skola utan mycket, mycket mera. Du som är Sverigedemokrat - stå upp och visa Din åsikt. Du som inte är Sverigedemokrat - visa oss anständighet/respekt. Vi visar detta mot Dig.

Lars Moquist NyD/SD

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.