Annons

Sverige måste bli fossilfritt

Klimatpolitik
”Det handlar bland annat om stöd till teknikinvesteringar för att minska utsläppen av växthusgaser, om skydd av värdefulla skogar och marina områden, samt insatser mot övergödning.”
Publicerad 13 april 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverige ska som land gå före i klimatkampen anser dagens debattörer. Målet är att Sverige ska bli ett fossilfritt land, ett steg på vägen är att successivt byta ut landets bilar. Morgondagens bilar ska inte drivas med fossila bränslen.
Sverige ska som land gå före i klimatkampen anser dagens debattörer. Målet är att Sverige ska bli ett fossilfritt land, ett steg på vägen är att successivt byta ut landets bilar. Morgondagens bilar ska inte drivas med fossila bränslen.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Känner du till Påskön? Den lilla ö som ligger ensam mitt ute i Stilla havet, cirka 400 mil från närmsta fastland. Ön är mest känd för de hundratals kolossala stenansikten som finns där. De minsta några meter höga. De största höga som femvåningshus, några så tunga som 270 ton.

Stenstatyerna restes under generationer, de sista antagligen på 1500- och 1600-talen. Allt gjordes manuellt. Det var en rik civilisation som kunde satsa på detta.

Annons

Idag är ön rätt karg. Men så var det inte förr. Då växte mängder av jättepalmer som gav material till såväl kanoter som rep och byggmaterial. Med hjälp av trädstammarna kunde statyerna rullas fram till kusten där de ställdes upp.

Men avverkningen skedde utan hänsyn till framtiden. Öborna lyckades inte upprätta ett uthålligt skogsbruk. Efter några generationer var skogen borta. Med träden försvann den bördiga myllan. Och det fanns inte längre material till kanoter för längre fisketurer.

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot.
Laila Naraghi (S), riksdagsledamot.Foto: Karin Lagerström
”Vi, jordens befolkning, lever över våra tillgångar och förstör vår omgivning, klimatet.”
”Laila Naraghi (S), riksdagsledamot.”

Öborna fick fiska vid stranden och odla den sandiga jord som återstod. Det gav inte nog med mat och till slut präglades ön av svält och kannibalism. Civilisationen förföll. Det fanns ingenstans att ta vägen. Människorna svalt, led och dog.

Likheterna mellan Påskön och vår planet Jorden är skrämmande. Det som hände där, kan hända oss.

Också vi, jordens befolkning, lever över våra tillgångar och förstör vår omgivning, klimatet.

Också vi har ingenstans att ta vägen när jordens gräns är nådd och klimatet gör det omöjligt att leva här. Universum må vara stort, men öde många ljusår ikring oss.

Denna insikt kan leda till panik eller apati i dess oöverskådlighet. Men vi måste resa oss över dessa känslor och skrida till handling. Det är vad den unga generationen – anförda av Greta Thunberg – begär av oss. Att vi agerar.

Därför fortsätter vi socialdemokrater arbetet med att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Det är vårt mål. Vi ska lämna över ett samhälle åt kommande generationer där de stora miljöproblemen är lösta. Det satsar vi stort på i vårbudgeten med miljöinsatser som fokuserar på:

# Minskad klimatpåverkan

# Bevarad och tillgänglig natur

Annons

# Renare vatten och hav

Det handlar bland annat om stöd till teknikinvesteringar för att minska utsläppen av växthusgaser, om skydd av värdefulla skogar och marina områden, samt insatser mot övergödning. Miljö- och klimatfrågorna är även en av våra prioriteringar i EU.

För att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle måste vi hjälpas åt. Här hemma, i EU och internationellt. Omställningen måste gå hand i hand med rättvisans princip: Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Det är inte rimligt att de som har minst ska bidra med mest. Tvärtom: De som har mest måste bidra mer. Dels för att det är rätt, dels för att allt annat är demokratiskt omöjligt. Den stora majoriteten kommer inte att gå med på att bära en liten grupps klimatförstörande livsstil. Därför bör till exempel storstadsbor som tar bilen till jobbet – trots att det finns tunnelbana och buss – betala mer genom trängselskatter.

Därför är det rimligt att den lilla del av världens befolkning som har råd att flyga, betalar mer. Och därför bör det kosta mer att ha en nyproducerad bil som slukar mängder av fossilt bränsle, än en begagnad bil eller en miljöbil. Pengarna staten får in bör användas till omställningen. Exempelvis för att framtidens fordonsflotta inte ska drivas med fossila bränslen. Och så att fler har råd med miljöbil. Och för att stötta svensk industri att ställa om och fortsatt ligga i framkant.

I grund och botten handlar det om solidaritet – både med varandra här och nu, och med framtida generationer.

Det är också en lärdom från Påsköns öde. Trots svält och svåra tider fortsatte människorna på ön att resa enorma stenskallar. Ju värre det blev, desto mer satsade man på statyerna. Istället för att se varandra och förändra sin livsstil.

Låt oss inte göra samma misstag. Tillsammans klarar vi omställningen.

Laila Naraghi

Tomas Kronståhl

Annons

Björn Petersson

Nermina Mizimovic

Riksdagsledamöter (S) Kalmar län.

Annons
Annons
Annons
Annons