Sverige behöver en ny politisk kraft

Pär Iwarson, ordförande   Thomas Hodin, vice ordförande ,

Vårt lands samhällsfundament är under press. Varje dag nås vi av rapporter om missförhållanden som visar på nödvändigheten av förändring. Och problemen kan inte lösas av de partier och politiker som orsakat dem. Svensk politik behöver en förnuftig röst, som kombinerar den enskildes rätt till frihet och integritet med ett konservativt förhållningssätt till samhälle och stat. Det är anledningen till att Medborgerlig Samling finns.

Vi ser med oro på att den grova brottsligheten har tillåtits att öka. Trots tydliga indikationer på att samhället är på väg åt fel håll och en rättsstat som tappat greppet, lyser de övriga partierna med sin frånvaro. De slänger sig med fina ord, men i praktiken händer ingenting. Dan Eliasson fick 2016 ett ultimatum att vända utvecklingen. Nu är det snart 2018 och han sitter fortfarande kvar på sin post.

Polisyrket behöver vara attraktivt om vi ska kunna ha en poliskår som lockar till sig lämpliga personer som brinner för sitt jobb. Antalet poliser måste öka i relation till folkökningen och den utveckling som vi ser i samhället. Det kräver att lönerna höjs och svarar mot deras kompetens och utsatthet. Polisen måste också få alla befogenheter för att återta och upprätthålla lag och ordning, vilket kräver ett helhjärtat stöd från politiker och samhälle. Straffskärpning bör ske för en rad olika brott och för upprepad brottslighet. Straffrabatten måste bort.

Vi ser också att den yttre säkerheten har försakats trots tydliga tecken på en orolig omvärld. Försvaret ska skydda vår suveränitet, frihet och demokrati och det kräver kraftigt höjda anslag. Värn- och civilplikt bör återinföras så att försvaret blir baserat på en kombination av yrkes- och värnpliktssoldater.

Den ökande migrationen har satt vår välfärd under press. Migrationen behöver begränsas idag för att vara hållbar imorgon. En kravlös och naiv syn på mångfald gynnar i längden ingen. Det är därför nödvändigt att invandringen huvudsakligen styrs av arbetskraftsbehov.

Vi ser en skola som inte ger elever tillräckliga kunskaper och där lärarna mer tvingas agera ordningsvakter än vägvisare till lärdom. För att vända utvecklingen krävs en radikalt annorlunda syn på bildning, skola, lärare och elever. Vi vill ge elever med olika fallenheter möjlighet att få komma till sin rätt inom skolsystemet. Vi vill differentiera högstadiet med två linjer. Parallellt med det nuvarande teoretiska gymnasiet ska också ett yrkesgymnasium med lärlingssystem inrättas.

Vi har valt att engagera oss i Medborgerlig Samling för att driva en politik utan skygglappar som tar tag i de för Sverige och medborgarna fullständigt nödvändiga politiska frågorna. Sverige behöver ett parti som inte är bakbundet av gamla låsningar och som arbetar för att motverka, lindra och lösa de samhällsproblem som övriga partier ställt oss alla inför.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.