Svensk vänster behöver möta en riktig svensk höger

Debatt Artikeln publicerades

Inrikespolitik

Det är uppenbart att människor som befinner sig till höger respektive vänster på den politiska skalan har väldigt olika syn på varandra. Grovt generaliserat och förenklat kan man summera det till följande: Vänstern ser högerfolk som onda eller i bästa fall egoistiska och högern ser vänsterfolk som korkade eller i bästa fall missunnsamma.

Oenigheten handlar i stora drag om att det är två olika världsuppfattningar som möts. Vänstermänniskor lever med en uppfattning om att det finns en stor pengapåse med pengar i världen. Denna pengapåse innehåller en viss konstant mängd pengar som är fördelade bland alla världens invånare. I och med att pengapåsen alltid är lika stor innebär det att om en person blir rikare än andra så sker det på bekostnad av någon annan. Därför strävar vänstern efter att alla ska få lika stor del av pengapåsen.

Enligt högermänniskor fungerar det inte på det sättet. Högern ser världens tillgångar som något föränderligt och påverkbart, vilket det bevisligen är. Pengapåsen kan växa eller krympa som en konsekvens av olika beslut och händelser. Även om någon blir väldigt mycket rikare än andra, så behöver det inte ske på bekostnad på av någon annan. De som blir rika kan bli det genom att få pengapåsen att växa. När den växer innebär det samtidigt att andra också får det bättre. Till exempel genom innovativa företag som skapar nya arbetstillfällen med mera.

Tyvärr har "högern" i Sverige de senaste decennierna allt mer dansat efter vänsterns pipa i rädsla för att bli utpekade som onda. Man har köpt vänsterns narrativ och vågar inte längre stå för sin egen politik och sina egna värderingar. Moderaterna vågar inte ens ifrågasätta den höga marginalskatten utan fortsätter att hävda att höga skatter och mer stat är vad som behövs för att styra upp landet. I och med detta har Allianspartierna tappat all trovärdighet och förtroende.

Att Allianspartierna skulle komma till sans vore såklart önskvärt, men tyvärr har de målat in sig i ett hörn som de inte kommer ut ur. Svensk politik behöver en game changer. Denna är partiet Medborgerlig Samling (MED).

MED är en riktig höger som tror på människans förmågor och drivkrafter och att dessa gör samhället till det bättre för alla. Vi vill banta staten och flytta tillbaks makt från politiker till medborgarna. Staten ska fokusera på sina kärnuppgifter och göra dem riktigt bra. I och med det kan också skatterna sänkas. Detta är riktig högerpolitik som vi inte tänker be om ursäkt för då detta är det bästa för landet.

Pär Iwarson, ordförande Medborgerlig Samling Kalmar län.

Josefin Utas, demokratipolitisk talesperson Medborgerlig Samling.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.