Annons

Svagt av S i Oskarshamn att inte stötta sjukhuset

Oskarshamns sjukhus
”Många patienter riskerar också att drabbas av ökade väntetider eller måste skickas till Kalmar eller Västervik, som redan är hårt belastade.”
Publicerad 28 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regionmajoriteten med Socialdemokraterna i spetsen får idag tuff kritik för hur de agerat för att stötta Oskarshamns sjukhus. Dagens debattörer är oroliga för hur framtiden kommer att bli för sjukhuset.
Regionmajoriteten med Socialdemokraterna i spetsen får idag tuff kritik för hur de agerat för att stötta Oskarshamns sjukhus. Dagens debattörer är oroliga för hur framtiden kommer att bli för sjukhuset.Foto: Roger Carlsson

Oskarshamns sjukhus blev för året 2018 utnämnt till Sveriges bästa sjukhus i klassen mindre sjukhus, för femte gången på sju år. Det har vi sjukhusets hängivna och kompetenta medarbetare att tacka för.

Oskarshamns sjukhus arbetar dock hela tiden i en mycket tuff situation, med tanke på den svåra bristen på läkare och sjuksköterskor. Den senaste utvecklingen gör oss mycket bekymrade. På ett halvår har sju överläkare vid medicinkliniken sagt upp sig. Dessutom saknas motsvarande fyrtio sjukskötersketjänster vid sjukhuset och nio vårdplatser har stängts vid medicinkliniken.

Michael Erlandsson (SD), gruppledare Oskarshamn
Michael Erlandsson (SD), gruppledare OskarshamnFoto: Daniel Svensson
”Vi anser att medborgarnas tillgång till en nära och trygg vård är av största vikt och att det finns ett moraliskt ansvar för även kommunpolitiken att engagera sig i frågan.”
”Michael Erlandsson (SD), gruppledare Oskarshamn”
Annons

Skälen till uppsägningarna är olika i de olika fallen. Vi har dock från personal fått till oss farhågor att sjukhuset riskerar att ”avlövas” och tappa i attraktivitet som arbetsplats. Medarbetare framhäver att det innebär en ökad risk för patienterna när inte specialistkompetens finns tillgänglig på nära håll eller när läkare eller sjuksköterskor blir tvungna att ta hand om sådant som är utanför deras specialitet. Många patienter riskerar också att drabbas av ökade väntetider eller måste skickas till Kalmar eller Västervik, som redan är hårt belastade.

Sverigedemokraterna har hela tiden slagit vakt om Oskarshamns sjukhus, både i regionen och i Oskarshamns kommun. Vi anser att medborgarnas tillgång till en nära och trygg vård är av största vikt och att det finns ett moraliskt ansvar för även kommunpolitiken att engagera sig i frågan.

När det framkom att S/C/L-majoriteten i februari i år beslutat att stänga IVA vid Oskarshamns sjukhus, krävde vi i regionen att en utvärdering först skulle göras. Detta vägrade majoriteten att gå med på. I Oskarshamns kommun valde vi att ställa en interpellation till kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) om huruvida denne tänkte agera i frågan om sjukhusets framtid. Kommunalrådet valde då att inte besvara interpellationen, med hänvisning till att sjukhuset inte var en kommunal angelägenhet. Från Sverigedemokraternas sida kan vi endast beklaga detta ointresse för frågan från Socialdemokraterna. Vi lovar att vi aldrig kommer att visa en sådan nonchalans för oskarshamnarnas rätt till sitt eget sjukhus.

Sverigedemokraterna i Region Kalmar län har under flera år krävt förstärkta resurser till den vårdande personalen. Det måste bli mer attraktivt att arbeta inom sjukvården: vi har i vårt förslag till budget för regionen avsatt medel för förbättring av arbetsmiljö och lönesatsningar som styrs av en långvarig strategi. Utbildning och erfarenhet ska premieras, liksom möjligheten att kombinera vidarestudier med arbete. Lika viktigt är att sjukvårdspersonalen får ägna sig åt just det den är utbildad för: att vårda och främja hälsa.

Vi har tyvärr de senaste åren sett en utveckling åt rakt motsatt håll inom sjukvården: Arbetsvillkoren har hela tiden blivit tuffare. Detta har lett till brist på personal, som i sin tur lett till ännu tuffare villkor, i en ond spiral. Den icke-vårdnära byråkratin i Region Kalmar län har däremot under samma period oavbrutet vuxit. Samtidigt har fler och fler administrativa uppgifter och mer dokumentation, som sten på börda, lagts på läkare och sjuksköterskor.

För att både frigöra finansiella resurser och mer tid till vård har Sverigedemokraterna under flera år krävt att nuvarande administrativa strukturer ska omprövas och kraftigt effektiviseras. Onödig dokumentation och dubbelarbete måste undvikas. Det ska samtidigt säkerställas att allt administrativt arbete som kan utföras av medicinska sekreterare också utförs av dessa.

Den allvarliga situationen för sjukvården i vår region kräver att man nu vågar börja omprioritera resurser från den hela tiden svällande icke-vårdnära byråkratin till den vårdande personalen. Som förtroendevalda är det vårt ansvar att ge medarbetarna tillit och arbetsro. Det handlar om medborgarnas självklara rätt till en god och säker vård.

Michael Erlandsson (SD), gruppledare Oskarshamn

Martin Kirchberg (SD), regionråd i Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons