Sunt bondförnuft saknas

Debatt Artikeln publicerades

"Samhällsföreningen, Byalaget i Påryd som äger Villa Ossian, Byagården, tycks vara minst sagt giriga när de förväntar sig att kommunen skall godkänna en höjning av kallhyran från 16 000 kronor/månad till cirka 50 000 kronor/månad."

När Kalmars kommunpolitiker i 7-klövern, rödgröna + alliansen, diskuterar boendet för ensamkommande barn på Villa Ossian i Påryd, saknas inte bara sunt bondförnuft utan även ansvar för skattebetalarnas pengar.
Det som helt och hållet glömts bort är orsaken till att Villa Ossian inte längre duger som boende för åtta ensamkommande barn utan måste byggas om. Anledningen till detta är att Socialstyrelsen gjort en besiktning och upptäckt att det bor två personer i samma rum.
Nu kräver man att varje ensamkommande barn skall ha ett eget rum. Ett minst sagt anmärkningsvärt krav då det handlar om asylsökande personer som ännu ej fått uppehållstillstånd i Sverige, de är med andra ord under utredning av Migrationsverket den tid de bor på Villa Ossian.
Vi anser det är absurt att Socialstyrelsen kräver egna rum. Alla som har gjort lumpen vet att det fungerar alldeles utmärkt att bo 16-20 killar i ett logement under ett antal månader. Vi är fullständigt övertygad om att dessa ensamkommande barn inte heller lider av att dela rum med någon, då de borde komma från svåra förhållanden.
Den svenska godheten vet inga gränser när det handlar om invandring, dessutom skyr 7-klöverns politiker uppenbarligen inte några som helst kostnader.
Det sunda bondförnuftet finns med andra ord inte när det gäller våra skattemedel hos 7-klöverns företrädare i Kalmar. Kalmar kommuns socialchef redovisade nyligen att varje ensamkommande barn på Villa Ossian kostar hela 756 000 kronor/år, en makalös summa. Då skall man betänka att utöver detta kommer kostnader för skola, SFI, god man och så vidare.
Att det sedan krävs hela tio anställda för att sköta verksamheten är lika absurt och visar en stor brist på sunt bondförnuft och att verksamheten inte är optimalt planerad, utan snarare är inriktad på att utnyttja Migrationsverkets ersättningar fullt ut.
Samhällsföreningen, Byalaget i Påryd som äger Villa Ossian, Byagården, tycks vara minst sagt giriga när de förväntar sig att kommunen skall godkänna en höjning av kallhyran från 16 000 kronor/månad till cirka 50 000 kronor/månad efter en ombyggnad och samtidigt skriva ett hyresavtal på minst tio år. Något som Sverigedemokraterna i Kalmar anser vara helt förkastligt, då det inte finns några garantier från Migrationsverket om hur länge verksamheten behövs.
Kalmar kommun borde i första hand ifrågasätta Socialstyrelsens beslut om att varje asylsökande ensamkommande barn skall disponera ett eget rum på Villa Ossian. Det är där socialnämnden ska inrikta sin kritik av reglerna och försöka få till en förändring och därmed värna skattebetalarnas pengar.
På samma sätt som alla andra verksamheter inom exempelvis sjukvården eller äldreomsorgen som ständigt får vända på slantarna för att verksamheten skall gå runt ekonomiskt. Vilken annan verksamhet har en personaltäthet på tio anställda på i mesta fall åtta ensamkommande barn i 18-års åldern.
Sverigedemokraterna anser i rådande situation att Kalmar kommun i ett första steg bör säga upp avtalet med Byalaget och Villa Ossian i Påryd och istället samordna verksamheten med de övriga boendena i Kalmar, Horizont och Slöjdargatan för att därigenom minska de absurt höga kostnaderna för denna verksamhet. En verksamhet som årligen totalt kostar mellan 20-30 miljoner kronor för kommunens skattebetalare. I ett andra steg bör Kalmar kommun säga upp avtalet med Migrationsverket.

Thoralf Alfsson. Lars Rosén, Micael Foghagen

Sverigedemokraterna Kalmar