Succé för gratis broddar i Kalmar

Debatt Artikeln publicerades

Broddar

Att dela ut gratis broddar till Kalmar kommuns äldre är i grunden ett förslag från mig och Liberalerna. Vi föreslog i en motion i november 2015 att kommunen skulle erbjuda broddar/halkskydd i första hand till äldre som idag har hemtjänst eller larm, i andra hand till alla invånare över 65 år.

Vårt förslag behandlades på kommunfullmäktige 2016 och den styrande majoriteten (S-V-C) ville då avslå min motion. I debatten kallades mitt förslag populistiskt och ett förslag utan konstaterad nytta.

Sedan ärendet återremitterades fattade ett stort antal kommuner beslut om att dela ut broddar bland annat Borgholm, Emmaboda och Oskarshamns kommun men Mönsterås kommun till sina invånare över 65. Ärendet behandlades i omsorgsnämnden i april 2017, där min motion ansågs besvarad.

Muntligt besked kom först hösten 2017 om att omsorgsnämnden i Kalmar nu skulle köpa in broddar och dela ut. Detta bekräftades senare i omsorgsnämndens internbudget och fullmäktige i början av 2018, nu som del i ett paket för att attrahera fler äldre till våra träffpunkter.

Jag använde alla till buds stående medel för att påverka men trots detta ville Michael Ländin (S) i över två års tid inte att Kalmars äldre skulle få gratis broddar. Det är därför mycket glädjande att man kunnat läsa i tidningen att Ländin nu beskriver projektet som en succé och att man fått köpa in fler broddar. Fler broddar kommer minska oron för att ramla, minska lidandet av benbrott och öka rörelsefriheten hos våra seniora invånare.

Jag är övertygad om att det går att utvärdera detta genom fleråriga jämförelser i Strada och intervjuer med personer som ramlat, gruppen som fått broddar osv. Mätningen måste ske i hela Kalmar inte bara våra boenden. Gratis broddar är smart samhällsekonomi, det är bra att Ländin börjat inse detta. Satsningen behöver fortsätta.

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.