Stoppa scenen vid Bastionen

Debatt Artikeln publicerades
Stoppa planerna på att bygga en scen vid Bastionen. Dagens debattör levererar en alternativ plats för en ny utomhusscen i Kalmar och hoppas att kommunens politiker tänker om och avbryter scenprojektet.
Foto: Mats Holmertz
Stoppa planerna på att bygga en scen vid Bastionen. Dagens debattör levererar en alternativ plats för en ny utomhusscen i Kalmar och hoppas att kommunens politiker tänker om och avbryter scenprojektet.

Bastionen

”I programmet Grönstrukturen i Kalmar, som kommunen antog 2010, står det att just Kvarnholmen är bland de stadsdelar med minst grönyta per boende - och nu flyttar dessutom allt fler in till centrum, samtidigt som man vill förstöra Bastionen.”

Kalmar kommun driver hårt ett projekt att bygga en scen i Bastionen och där bland annat utnyttja stadsmuren för 800 sittplatser.

Man kan kanske tycka att vi redan har ett stort antal utomhusscener; det spelas musik i Stadsparken, på Skälby, Rävspelet, Fredriksskans, Kalmarsundsparken, Stortorget, Sveaplan, Larmtorget bara för att nämna några platser. Med det räcker tydligen inte. Nu vill man ta i anspråk en av de få kvarvarande gröna ytorna på Kvarnholmen också.

I programmet Grönstrukturen i Kalmar, som kommunen antog 2010, står det att just Kvarnholmen är bland de stadsdelar med minst grönyta per boende - och nu flyttar dessutom allt fler in till centrum, samtidigt som man vill förstöra Bastionen. En byggnation i Bastionen innebär att en del av de gamla träden huggs ner.

Patrik Delborn
Foto: Mats Holmertz
Patrik Delborn
”Men man kan ju inte bara gnälla och klaga. Man får försöka att vara konstruktiv. Jag har ett förslag till en bättre placering av den scen som vi invånare tydligen längtar så mycket efter.”
Patrik Delborn

Jag har tidigare överklagat beslutet. Men man kan ju inte bara gnälla och klaga. Man får försöka att vara konstruktiv. Jag har ett förslag till en bättre placering av den scen som vi invånare tydligen längtar så mycket efter.

Bakom Stadshuset, mellan Storgatan och Norra Långgatan, i kvarteret Magistern, finns en nästan lika stor yta som kan användas. Det utnyttjas nu som parkering, men bilar i centrum skall väl bekämpas? Det finns flera fördelar med detta förslag:

# Det blir billigare, eftersom där redan finns installationer i form av el, vatten mm

# Det går fortare eftersom man slipper krångliga överklaganden

# Man kommer närmre centrum och får mer fart på det sömniga Stortorget

# Man förstör inte en av de få gröna lungorna på Kvarnholmen

Men skulle en sådan placering inte vara störande? Nej, närmast ligger stadsbyggnadskontoret, som när det gäller Bastionen, klart har sagt att grannar inte berörs av att få en rockscen direkt i anslutning till där man är – alltså inga problem här. Och på andra sidan ligger Stadshuset. Där har våra sommarstadssucktande kommunalråd sina kontor, och det måste väl vara bra för dem att komma nära den puls i stadslivet som man jobbar så hårt för.

Tror Ni jag skämtar? Nej detta är på allvar. Jag har lämnat in ett medborgarförslag som innebär att man skall avbryta projektet med Bastionen och i stället ta tag i kvarteret Magistern. Ni som håller med om detta kan stödja förslaget genom att skicka mejl till Kalmar kommun.

Patrik Delborn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.