Stoppa MP:s landsbygdsfientliga parkeringsskatt

Debatt Artikeln publicerades

Landsbygdspolitik

Nyligen föreslog Miljöpartiet en skatt på varuhusparkeringar. I stället för att storhandla med bil tycker de att man ska ta cykeln. Ett annat förslag är att man inte ska få köra snabbare än 30 km/h i tätort. En ”tätort” definieras som ett område med 200 invånare och högst 200 meter mellan husen. Det här är plakatpolitik och inte miljöpolitik.

Miljöpartiets problem är att de inte inser att många är helt beroende av bilen för att klara vardagen och deras motstånd mot bilar tar sig uttryck i bisarra förslag. De teoretiserar om vilka fordon folk borde vilja använda, helt omedvetna om hur verkligheten ser ut.

Miljöpartiets vision är en värld där längre resor går med tåg, korta resor med kollektivtrafik, storhandel med elcykel och varutransporter med båt. Taxi och bilpooler ska också vara fortsatt tillåtet. Allt utom privatägd bil. Miljöpartiet blir svaret skyldig.

Hur ska barnfamiljer på Kalmar läns utbredda landsbygd utan utbyggd kollektivtrafik lämna och hämta barn på förskolan? Den som jobbpendlar på obekväma tider? Den som ska köpa hem storpack i både blöjor och mat eller den som är för gammal eller sjuk för att bära tunga kassar?

Ja, vi behöver minska utsläpp av avgaser och koldioxid. Nej, det är inte det Miljöpartiet uppnår med sina tilltag. Parkeringsskatten drabbar elbilar såväl som den smutsigaste av stadsjeepar. Miljöpartiet har till och med erkänt att elektrifiering av vägar, som skulle kunna innebära att elfordon kan laddas under bilfärden och radera problemet med laddning, inte är en önskvärd utveckling. Så skriver de i sin tågvision. Miljöpartiet är inte emot utsläpp, de är emot bilen som sådan.

Sju av åtta av regeringens förslag på miljöområdet har dömts ut som ineffektiva av Konjunkturinstitutet. Men hellre än att göra rätt vill miljöpartisterna bestämma över vad du ska göra.

Kristdemokraterna har rakt motsatt uppfattning. Vi vill göra något för klimatet utan att försvåra livet för vanliga människor. Vi vill ha grön skatteväxling och uppmuntrar en omställning till miljövänliga bilar. Men vi för inte en politik som missgynnar alla som bosatt sig utanför Stockholms innerstad. För att klara ett allt större elberoende i framtiden vill vi därför säkerställa att inte fler reaktorer läggs ner och att investeringar i ny och uppgraderad kärnkraft inte hindras, inte minst då kärnkraften uppfyller miljökravet om låga utsläpp av växthusgaser. Vi tror på en effektiv miljöpolitik, inte på miljöpartistiska pekpinnar.

Gudrun Brunegård (KD), bosatt i Vimmerby, med arbetsplats i Kalmar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.