Stäng inte Salve innan det finns ett alternativ

Kåre Eriksson (V) ,

på debattinlägg om Salve av Jan-Ingemar Lundströms (M), publicerat 15 oktober.

Samma dag som Jan-Ingemar Lundström (M) har publicerat ett debattinlägg i Barometern har undertecknad ett i Östran. Ämnet är det samma, vinklingen den diametrala. Med ett antal rena lögner och överdrifter gör sig Jan-Ingemar Lundström till talesman för Kalmars befolkning. Låt mig kommentera en del.

Som medlem i (V) kan jag nog bestrida att mitt parti lovat att stänga Salve, innan ett annat alternativ kan erbjudas.

Stadsmissionen har alldeles säkert inte heller gjort det. Ingen gör förmodligen så mycket för dessa utsatta människor som de. Jan-Ingemar Lundström är säkert välkommen till Lorensbergskyrkan valfri torsdag. Då bjuds våra romer på en enkel måltid, som betalas av våra kyrkor.

  På Salve bor ett fyrtiotal människor i 23 husvagnar. Ruckliga, ja. Här är vi nog överens. Flera är täckta med presenningar för att hålla regnet ute, men det är den bostad de har råd med.

  Martin Valfridssons rapport är inget kommunen satt sig över. Han var utredare åt regeringen som nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare. Han hade att lämna förslag, inget annat.

  Ett förslag var: Varje länsstyrelse bör inom sin region: skapa och underhålla en övergripande lägesbild; verka för ett gott samarbete mellan berörda aktörer; samt ansvara för spridning av kunskap och goda exempel. Kalmar kommun har inget att skämmas för än. Här erbjuds, tillfälligt i alla fall, en plats att finnas på.

  Kalmar kommun har heller inte satt sig över EU:s tremånadersregel. De har uppehållsrätt.

  Dags för nytt citat: Uppehållsrätt är en rätt för EU-och EES-medborgare samt deras familjemedlemmar att vistas i Sverige mer än grundläggande tre månaderna utan uppehållstillstånd. Så med Jan-Ingemar Lundströms påståenden som att de är illegala tycker jag att en jämförelse mellan honom och Donald Trump är relevant.

  Väl mött på nästa kommunfullmäktiges möte. Jag har aldrig varit på ett, men du har definitivt bjudit in mig.