Annons

Stabil kommunledning- tillgång i tuffare tider

Kommunpolitik i Kalmar
”Vi vet att konjunkturen är på väg ner och vi vet inte vad Brexit och Donald Trumps handelskrig kommer att leda till. Vi vet barn och gamla i blir fler i förhållande till de som är i yrkesverksam ålder.”
Publicerad 17 september 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kalmar kommun står inför en rad tuffa ekonomiska utmaningar. Men i tuffa tider är det enligt dagens C-debattör, bra att ha stabil kommunledning som har en säker majoritet att luta sig mot.
Kalmar kommun står inför en rad tuffa ekonomiska utmaningar. Men i tuffa tider är det enligt dagens C-debattör, bra att ha stabil kommunledning som har en säker majoritet att luta sig mot.Foto: Mats Holmertz

I tidningen Dagens Samhälle som ges ut av intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting kunde man för några veckor sedan läsa om den ekonomiska verkligheten för Sveriges kommuner. Alla vet att det kommer att bli några tuffa år framöver, men redan i år kommer 110 av landets kommuner att redovisa underskott. Värst är Norrköping där prognosen visar på ett underskott på 314 miljoner. Växjö, som Kalmar i olika sammanhang brukar jämföra sig med räknar med att gå med 107 miljoner i förlust.

I Kalmar är läget mycket bättre. I år kommer kommunen sannolikt att redovisa ett överskott i storleksordningen 60-70 miljoner. Till detta kommer ordentliga vinster i de kommunägda bolagen. Kalmar tillhör tillsammans med 11 andra svenska kommuner den exklusiva skara som av kreditmarknadsbolaget Kommuninvest rankas högst vad gäller kreditvärdighet.

Annons

Utgångsläget är således i förhållande till andra bra, men man skall inte blunda för att även Kalmar har några tuffa år framför sig. Vi vet att konjunkturen är på väg ner och vi vet inte vad Brexit och Donald Trumps handelskrig kommer att leda till. Vi vet barn och gamla i blir fler i förhållande till de som är i yrkesverksam ålder.

Ingemar Einarsson (C), kommunalråd
Ingemar Einarsson (C), kommunalrådFoto: Mats Holmertz
”Även om åren framöver kommer att bli tuffare än de som varit, ser jag positivt på Kalmars utveckling. Vi har under de goda åren samlat i ladorna.”
”Ingemar Einarsson (C) kommunalråd.”

Under 1960 och 70-talen genomgick Sverige en otrolig utveckling. Det var då som utbyggnad av förskolor, fritidsanläggningar och mycket annat gjordes. Nu börjar allt detta bli utslitet och måste totalrenoveras eller ersättas med nytt. Vi ser i allra högsta grad detta även i Kalmar. I Hagby och Ljungbyholm har förskolor rivits och ersatts med nytt. Just nu byggs en ny skola som ersätter den gamla i Djurängen. Den simhall som byggdes i Kalmar i början av 70-talet är utsliten, även om den ser ganska fin ut i publika utrymmen. Kalmars ishall lever på övertid. Vad gäller simhall, ishall och mycket annat skall man också ha i beaktande att Kalmar kommuns befolkning inom några få år kommer att ha ökat med 50 procent i förhållande till 1970.

Den största investering som Kalmar står inför är byggandet av ett nytt reningsverk. Just VA-verksamhet bör inte vara något bekymmer för en kommuns ekonomi. Verksamheten skall finansieras med avgifter från dem som nyttjar dess tjänster. Å andra sidan får inte verksamheten ge någon vinst som man kan föra över till kommunens plånbok. Problemet är att de lån som Kalmar Vatten AB tar, belastar kommunkoncernens balansräkning vilket kan göra det dyrare och svårare att låna pengar till andra investeringar.

Nu under hösten sitter vi i kommunledningen och arbetar intensivt med de utmaningar som framtiden bär med sig. Det finns inte en lösning utan det gäller att vända på alla stenar och hitta lösningar. De närmsta åren har vi en topp vad gäller pensionsutbetalningar till tidigare anställda. Detta klarar vi genom tidigare avsatta pengar. En utmaning är också att genom utbildning och andra arbetsmarknadsinsatser få de som kommit till kommunen som flyktingar att komma ut i arbete. Genom dem kan vi fylla luckor i kommun och företag samtidigt som människor går från att vara bidragstagare till att bli skattebetalare.

Alla verksamheter kräver också att man ständigt ifrågasätter och arbetar på ett smart sätt. En kommun får inte vara rädd att pröva ny teknik som ofta både kan ge bättre verksamhet och spara pengar. Vi måste även se hur vi fördelar pengar mellan de olika verksamheter som kommunen har ansvar för. Det är lätt att man slentrianmässigt fördelar budget på samma sätt år efter år. Både kommunen och de kommunägda bolagen kanske kan sälja fastigheter för att frigöra kapital till nya investeringar. Min uppfattning är dock att man skall akta sig för att sälja sådant som kommunen behöver för den egna verksamheten.

Även om åren framöver kommer att bli tuffare än de som varit, ser jag positivt på Kalmars utveckling. Vi har under de goda åren samlat i ladorna och har tidigt sett och analyserat vad som krävs framöver. Vi har i kommunen en stark majoritet bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vilket inte skall underskattas. Man hör skrämmande historier från annat håll där man försöker att styra kommuner i minoritet och där kommunledningen gång på gång blir överkörda i kommunfullmäktige. Det ger varken god kommunal ekonomi, verksamhet eller utveckling av kommunen.

Ingemar Einarsson (C) kommunalråd.

Annons
Annons
Annons
Annons