Annons

Stå upp för Oskarshamns sjukhus framtid

Replik
på debattinlägg om Oskarshamns sjukhus, publicerat 15 januari
Publicerad 18 januari 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För liberala läkaren Joel Perk kommer alltid vägen mellan Oskarshamn och Kalmar vara kortare än vägen mellan Kalmar och Oskarshamn. Men när jag studerar kartan se jag att vägsträckan är 7,5 mil oavsett från vilket håll du åker. För den som vill flytta bit för bit av vården i Oskarshamn är det av någon anledning alltid närmare till Kalmar. Perk må stapla hur många titlar som helst ovanpå varandra men är enögd och tar till ett billigt trick när han försöker stämpla den som är motståndare till att mer vård centraliseras till Kalmar till att höra hemma i fållan bland KD och SD:are.

Jag har aldrig tillhört dessa politiska läger och kommer heller aldrig att göra det heller, men jag är motståndare till att alltmer vård flyttas söderut från både Oskarshamn och Västerviks sjukhus. Det har fått till följd att sjukhuset i Oskarshamn fått det allt svårare att anställa kvalificerad personal och att patientsäkerheten äventyras. Det finns åtminstone ett omskrivet dödsfall för inte så länge sedan där en äldre man dog, där alltför många läkare var inblandade i vårdkedjan vilket fick tragiska konsekvenser. Kontinuitet är viktig.

Annons

Vad Joep Perk inte tycks begripa är att sjukhuset i Oskarshamn sakta håller på att avlövas och att vårdpersonal inte längre vill jobba där när neddragningarna innebär att arbetsmiljön utarmas och inga karriärmöjligheter längre finns. Det är en politisk fråga om oskarshamnarna och människor i mellanlänet ska ha tillgång till ett bättre sjukhus och utökad vård istället för att slakten av Oskarshamns sjukhus ska fortsätta. För min del ser jag saken som så att sjukvård ska flyttas från Kalmar till Oskarshamn och Västervik istället för tvärtom. Det kallas decentralisering och medför enligt min mening bättre och säkrare vård.

Specialistkompetenser kan utvecklas på vilken plats som helst oavsett hur ortsnamnen stavas, det är enbart en fråga om var politiken bestämmer sig för att satsa. För en tid sedan hade Oskarshamnsprofilen och erkänt skickliga läkaren Carl-Otto Sjögreen en insändare med en rad förslag om hur sjukhuset i Oskarshamn skulle kunna utvecklas för att göra det attraktivt för sjukvårdspersonal att söka sig dit. Alternativet till utveckling är att sjukhuset långsamt dör sotdöden på grund av personalbrist eftersom varje neddragning kommer att motivera nästa neddragning när ingen vill jobba där.

Sven Ström

Annons
Annons
Annons
Annons