Socialdemokraterna står på löntagarnas sida

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot (S) Catrin Alfredsson, ordförande LO Mellersta Kalmar län Anders Liffner, ledamot LO Småland-Blekinge Dennis Bäckman, ordförande Pappers avd 86 Björn Petersson, Byggnads Simon Petersson, ordförande IF Metall Kalmarsund Marcus Kvarnberg, ombudsman IF Metall Östra Småland Tommy Rälg, GS-facket Östra Småland Robin Appelqvist, ordförande LO Södra Kalmar län Bjarne Ringdahl, ordförande Seko väg och ban sektion 223 ,

i debatt om ny upphandlingslagstiftning, tidigare inlägg 30 november och 5 december

Dagens lag innebär att skattepengar bidrar till lönedumpning i Sverige, tillexempel 27 kronor/timme för att köra äldre från sjukbesök. Det underminerar svenska kollektivavtal och svenska modellen.

Därför gick vi till val på att ändra det. Skattepengar ska göra nytta, inte sänka löner. Den S-ledda regeringen har lagt förslag på en ändring som skulle ha inneburit att villkoren förbättras för arbetare i Sverige. Det röstade SD emot.

Regeringens förslag innebär att samma villkor ställs på svenska leverantörer som på de som har utstationerad, utländsk personal. Lika villkor måste gälla för alla som jobbar i vårt land. En effekt av att SD, M, C, KD och L röstade emot vårt förslag i riksdagen – och det därmed föll – är bland annat att utländska utstationerade företag i byggbranschen nu kan få en konkurrensfördel mot svenska företag som betalar gängse lön på svensk arbetsmarknad. Det slår hårt mot svenska företagare och byggarbetare.

Lika villkor måste gälla på arbetsmarknaden. Det driver Socialdemokraterna och LO på alla nivåer, både fackligt och politiskt. Det är också därför det är vanligare att S-ledda kommuner kräver kollektivavtalsliknande villkor i upphandlingar, än att högerstyrda kommuner gör det. I till exempel S-ledda Oskarshamn, Västervik, Kalmar, Vimmerby, Emmaboda och Borgholm finns kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor med i policys och riktlinjer. I Högsby där SD styr ihop med bland annat Centern, finns inga sådana krav i inköpspolicyn som finns att läsa på hemsidan. SD lovar runt men håller tunt, både nationellt och lokalt.

Att vårt lagförslag röstades ned innebär att svenska skattepengar fortsätter bidra till lönedumpning. Det accepterar inte vi i svensk arbetarrörelse, vi står på löntagarnas sida! Till skillnad från SD som föredrar att frottera sig med näringslivstopparna.