Småföretagare behöver bättre villkor - inte pajkastning

Debatt Artikeln publicerades

Slutreplik i debatt om företagande, tidigare inlägg 13 och 22 augusti.

Den liberala riksdagskandidaten Lotta Wahlmino skriver att hon satte morgonkaffet i halsen när hon läste om att "Vänsterpartiet vill förbättra för småföretagare". Det var tråkigt att min artikel orsakade Wahlmino sådana besvär. Samtidigt är det glädjande att hon och många andra blivit uppmärksammade på Vänsterpartiets småföretagsvänliga politik.

Tyvärr verkar inte Wahlmino och Liberalerna vilja ha en seriös diskussion om småföretagarnas villkor. Istället för att bemöta våra förslag och presentera vad Liberalerna vill använde Wahlmino hela sin replikmöjlighet till att prata om helt andra saker, sprida nidbilder och på olika sätt försöka klanka ner på mig som person. Dylika pajkastningar leder sällan till något konstruktivt.

Vänsterpartiet vill underlätta för mindre företag med upp till tio anställda genom att de helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön. Vi vill också utforma ett socialförsäkringssystem som ger småföretagare samma grundtrygghet vid till exempel sjukdom och föräldraledighet som anställda. Detta är två av flera konkreta förslag som vi driver för att göra tillvaron enklare, tryggare och mer lönsam som småföretagare.

Vad tycker Liberalerna om dessa förslag? Är de för eller emot? Eller har de helt andra idéer? Frågorna förblir tyvärr obesvarade efter att ha läst Wahlminos replik. Jag tycker det är viktigt att vi som politiker, trots ideologiska skiljelinjer, försöker hitta sakfrågorna som förenar. Sveriges alla kämpande småföretagare förtjänar partipolitisk prestigelöshet och samarbete över blockgränsen.

Per Gawelund (V), kandidat till riksdagen, före detta småföretagare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.