Sluta skära ned inom skolans område

Björn Brändewall (FP) Jennie Uller (FP) Alexander Critén (M) Pelle Sederkvist (M) Eric Dicksson (KD) ,
Sluta att spara på skolan. Den uppmaningen riktar dagens Alliansdebattörer till regeringen och kanske då speciellt till finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT
Sluta att spara på skolan. Den uppmaningen riktar dagens Alliansdebattörer till regeringen och kanske då speciellt till finansminister Magdalena Andersson (S).

"När vi träffar lärare på Kalmarskolor får vi ofta höra att de vill få mer tid att kompetensutveckla sig. Läslyftet har varit en av många satsningar på detta."

Efter åtta år med Alliansregering satsade staten mer på skolan än någonsin tidigare. Lärare fick högre lön, mer kompetensutveckling och rätt att skapa lugn och ro i klassrummet. Folk började ställa sig i kö för att få bli lärare. Men de rödgröna skär nu i satsningarna en efter en.

Vad behövs för att lyfta den svenska skolan? Experter i OECD skrev i fjol särskilda rekommendationer för Sverige, efter att ha sett effekterna av de senaste årtiondenas skolpolitik. Bland annat behövdes studiero för eleverna, tidigare utvärdering av hur det går för dem, och viktigast av allt, duktiga lärare.

Alliansen hade redan påbörjat denna förnyelse. Lärare hade nyligen fått större befogenheter att skapa lugn och ro i klassrummen. Vi hade börjat arbeta med tidigare betyg. Storsatsningar på läraryrket, både i lön, kompetens och status, hade gett resultat. Allt fler ville bli lärare.

  Men nu har Sverige fått rödgrön regering. Den 15 april kom regeringens vårbudgetändringar, som är ett ständigt kapande och nedskärande av nämnda satsningar.

  I höstens budget fanns 20 miljoner avsatta för att jobba för trygg skolmiljö och bättre ordning och reda. Detta tar regeringen nu bort, och de slår ännu hårdare mot lärarna och läraryrket.

  Sverige har stor brist på lärare inom flera ämnen, som matematik, biologi, fysik, kemi och teknik. Även speciallärare har det blivit brist på sedan Socialdemokraterna avvecklade speciallärarutbildningen på 1990-talet. Inga lärare skulle få vara mer speciella än andra. Barn som behövde särskilt stöd fick betala för denna socialistiska utjämning.

  Alliansen startade upp speciallärarutbildningen igen. Vi lanserade även en examenspremie, upp till 75 000 kr till varje student som tog examen inom dessa bristämnen och inriktningar. När premien blev känd ökade söktrycket till de lärarutbildningarna kraftigt, med upp till 37 procent. Men de som påbörjat sin utbildning riskerar nu att bli besvikna, för de rödgröna slopar premien.

  Regeringen gör det även svårare att göra karriär som lärare. Alliansen införde karriärtjänster, upp till 10 000 kr mer i månadslön för de skickligaste lärarna. Detta var viktigt för att visa att läraryrket kan löna sig. Vi ville utöka satsningen till 22 000 lärare år 2018, men det stoppar nu regeringen. De tar även bort den särskilda satsningen på utanförskapsområden, där elever som behövde allra mest stöd skulle ha fått tillgång till de bästa lärarna.

  I Kalmar har vi i Barn- och ungdomsnämnden velat införa många fler karriärtjänster, men vi har fått hålla igen för att det har varit svårt att finansiera dem utan hjälp från kommunen. Dessa resurser kunde ha gett ytterligare ett 30-tal lärare i Kalmar chansen att göra karriär.

  När vi träffar lärare på Kalmarskolor får vi ofta höra att de vill få mer tid att kompetensutveckla sig. Läslyftet har varit en av många satsningar på detta. Alla barn måste få lära sig att läsa, annars halkar de efter under hela skoltiden. Alliansen avsatte 70 miljoner för att fler lärare skulle få delta i Läslyftet. Men de rödgröna minskar det till 25 miljoner.

  När det blir mindre attraktivt att bli lärare, söker sig färre till lärarutbildningarna. Då kan universiteten inte välja ut de bästa sökande, utan måste anta alla. När nästan vem som helst får bli lärare går det i slutändan ut över eleverna, och läraryrkets status sjunker ytterligare.

  Så var det innan Alliansåren, och risken är att det blir så igen. För istället för att se till att fler konkurrerar om lärarplatserna, gör de rödgröna tvärtom. De utökar platserna så att det blir ännu svårare att fylla dem. Det är att börja i fel ände, och en linje som bland annat Lärarförbundet har kritiserat starkt.

  För lärarnas och elevernas skull vädjar vi till den rödgröna regeringen: sluta skära ned på elevernas trygghet och på läraryrkets attraktivitet. Låt satsningarna stå kvar. Eller avgå, som ni lovade att göra i vintras.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.