Annons

Skogsstyrelsens korståg mot älgen verkar aldrig ta slut

Älgjakt
”Det är just genom att markägare och jägare tillsammans hjälps åt, som vi fått bra inventeringar, planer för avskjutning, avskjutningsrapporter, kunskap om viltets hälsotillstånd, fungerande viltvård och mycket annat.”
Publicerad 16 november 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skogsstyrelsens besked att de vill utöka älgjakten för att underlätta för att minska risken för skador på tall och gran får skarp kritik av dagens debattör. Ett förslag Jägarförbundet i Kalmar län säger blankt nej till är beskedet.
Skogsstyrelsens besked att de vill utöka älgjakten för att underlätta för att minska risken för skador på tall och gran får skarp kritik av dagens debattör. Ett förslag Jägarförbundet i Kalmar län säger blankt nej till är beskedet.Foto: Jonatan Bergöö

I en nypublicerad rapport föreslår Skogsstyrelsen att älgstammen ska halveras. Orsaken till det kontroversiella förslaget bottnar främst i att skogsföretagen inte får in tillräckligt med råvaror till sina pappsbruk och sågverk. De behöver mer råvaror och då behöver klövviltet, främst älgen, minska i antal.

Men hur har det blivit så här? Jo, det finns flera förklaringar. En är att avsättningarna till nyckelbiotoper och andra former av miljöåtgärder numera påverkar skogsbrukets förutsättningar ganska mycket. En annan är att markägarna under lång tid föryngrat med fel trädslag. På tallmarkerna växer mest gran. Därtill måste skogsbruket röja och gallra planteringarna på rätt sätt, vilket också ger bättre tillväxt.

Annons

Ansvaret för att se till att skogsskötseln fungerar ligger på Skogsstyrelsen. Myndigheten har både ansvar för produktion och miljömål. Men i deras rapport, som handlar om hur man kan öka uttaget av skog, saknas självkritik över hur väl myndigheten har lyckats med sitt arbete. Istället läggs all skuld på vår nationalsymbol älgen – som villigt ska offras på gransplantagens altare.

Annika Brodin, ordförande Jägareförbundet Kalmar län.
Annika Brodin, ordförande Jägareförbundet Kalmar län.Foto: Mats Holmertz
” Istället läggs all skuld på vår nationalsymbol älgen – som villigt ska offras på gransplantagens altare.”
”Annika Brodin, ordförande Jägareförbundet Kalmar län”

För Jägareförbundet Kalmar län är detta helt oacceptabelt. Förslagen riskerar att slå sönder en av världens bästa viltförvaltningar som bygger på ideella krafter, lokal delaktighet och medbestämmande hos både skogsägare och jägare. Det är just genom att markägare och jägare tillsammans hjälps åt, som vi fått bra inventeringar, planer för avskjutning, avskjutningsrapporter, kunskap om viltets hälsotillstånd, fungerande viltvård och mycket annat.

Allt detta arbete riskeras om Skogsstyrelsen, som inte har något ansvar för viltförvaltningen i landet, plötsligt ska tillåtas diktera villkor för hur viltförvaltningen ska fungera. För det finns väl ingen som tror att tjänstemännen på myndighetens kontor i Jönköping vet mer om förutsättningarna eller de olika behoven för den lokala viltförvaltningen, än de som bor där älgarna finns?

Jägareförbundet Kalmar län kommer inte acceptera detta. Vi kommer jobba för att våra medlemmar även i fortsättningen ska kunna se viltet i våra skogar som en resurs. Att jakten är grundläggande för landsbygden och att den har en viktig roll även i framtiden. Vi ser, tvärt emot Skogsstyrelsen, att det lokala engagemanget och insatserna i viltförvaltningen är mycket värdefulla för utvecklingen av främst landsbygden, men även hela landet.

Vår utgångspunkt är att man måste utgå från människorna lokalt, skogsägare och jägare, samt naturens lokala förutsättningar, för att behålla en biologisk mångfald – och samarbetet för att komma dit. Inte enbart göra beräkningar på hur vi ska kunna producera mer skogsråvaror.

Annika Brodin, ordförande Jägareförbundet Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons