”Skattepengar ska göra nytta inte sänka löner”

Debatt ,

i debatt om offentlig ­upphandling, tidigare inlägg 8 oktober.

Varje år köper stat, kommun och landsting varor och tjänster, finansierade av skattepengar, för cirka 600 miljarder kronor. Det är mycket pengar.

Dagens regler bidrar i många fall till lönedumpning. 35 kronor per timme för att bygga skolor. 27 kronor per timme för att köra äldre från sjukbesök till hemmet. 11 kronor per timme för att städa. Det är priser som dagens regler innebär. Det underminerar svenska kollektivavtal.

Det är därför vi i arbetarrörelsen har kämpat för att ändra reglerna. Skattepengar ska göra nytta, inte sänka lönerna. Det drev vi i valrörelsen i vår facklig-politiska samverkan ­mellan Socialdemokraterna och LO med förbund.

Före valet sa även SD att de ville stå upp för svenska kollektivavtal, men som vi trodde var det ren lögn för att få fler röster. SD har i höstas sagt att de inte vill att svenska myndigheter ska kunna kräva att deras leverantörer ska ge sina anställda löner, semestervillkor och arbetstider i nivå med svenska kollektivavtal.

I stället har SD argumenterat mot detta, precis som Mattias Bäckström Johansson nu gör, vid sidan av att sprida lögner om regeringens förslag. Syftet med förslaget är att förhindra diskriminering mellan arbetare, samma villkor ska gälla alla som jobbar i Sverige. Företag utan kollektivavtal kommer inte att slås ut som SD påstår eftersom kraven är kollektivavtalsliknande villkor.

SD samarbetar med arbetsgivarorganisationen Almega och tar ställning för deras syn: Svensk lag ska tillåta lönedumpning i Sverige. Det slår hårt mot svenska arbetare och den svenska modellen.

Det är klart och tydligt att SD är ett högerparti som inte står på vanliga arbetares sida. Tvärtom. De går i arbetsgivarorganisationernas ledband.

Högern har alltid applåderat lägre löner. De har aldrig stått på arbetarnas sida, varken svenska eller utländska. Innan valet sa SD att de ville stå upp för svenska kollektivavtal, men har visat hur lögnaktigt det var. Även om det är typiskt för Sverigedemokraterna är det varken svenskt eller demokratiskt.