Skandalen i Oxhagen

Bertil Dahl (V), kommunalråd Leila ben Larbi (V), 2:e vice ordförande barn- och ungdomsnämnden Jonas Friberg (V), ersättare barn- och ungdomsnämnden ,
Låt inte ett nytt privat företag ta över driften av Oxhagsskolan. Nu är det hög tid för Kalmar kommun att åter gå in och driva skolan anser dagens debattörer.
Foto:A.Rylander
Låt inte ett nytt privat företag ta över driften av Oxhagsskolan. Nu är det hög tid för Kalmar kommun att åter gå in och driva skolan anser dagens debattörer.

"Vi ska inte ha ett vinstdrivande företag som Thorengruppen att driva skolan i Oxhagen. Våra skattepengar ska användas i skolan, inte gå till vinstutdelning i ett företag. En kommun måste ha större inflytande över hur skolan i Oxhagen och kunna säga nej till en ny hyresgäst."

Det privata företaget Karl-Oskar Utbildning AB har sedan ett antal år drivit skolan i Oxhagsområdet. Företaget har nu svårt med ekonomin. Pengarna räcker inte till och verksamheten ger inte den vinst som företaget räknat med. Därför har de sökt om rekonstruktion och eventuellt andra ägare. Karl-Oskar Skolan har kastat in handduken. De ska lämna barn, föräldrar och lärare i Oxhagen. De har enligt uppgift sålt företaget till ett annat vinstdrivande företag, Thorengruppen. Nu ska ett nytt företag försöka se om de kan driva verksamheten med vinst.

Barnen och ungdomarna i Oxhagen har blivit en handelsvara som ett nytt företag ska försöka göra affärer på. Skickliga och kompetenta lärare som brinner för sin skola och barnen i Oxhagen bollas mellan olika företag. Thorengruppen är ett omdiskuterat företag som fått kraftig kritik från Skolinspektionen för stora brister i sina utbildningsverksamheter.

Vill vi att det ska vara så här? För några år sedan lämnade kommunen Oxhagsskolan till Karl-Oskar Utbildning AB. Detta trots massivt motstånd från föräldrar, barn och personal. Vi i Vänsterpartiet sa också nej till att lämna ut skolan och ville satsa på en kommunal skola med hög kvalitet i Oxhagen.

  Sverige är idag det enda land som tillåter vinsutdelning i den kommunala skolan. Chile gjorde det tidigare, men har nu beslutat att förbjuda det. Åtta av tio svenskar säger också i flera undersökningar nej till att ta ut vinster i välfärden.

  Det är dags att ta tillbaka Oxhagsskolan! Frågan är om det går? Fristående skolor måste ha tillstånd av Skolinspektionen för att få starta. Vad kommunen tycker spelar för närvarande ingen större roll. Genom en bristande lagstiftning behöver antagligen Thorengruppen inte ansöka om tillstånd för att bedriva skola i Oxhagen, utan kan bara ta över tidigare tillstånd. Ett helt nytt hårt kritiserat företag kan utan vidare fortsätta driva skolan i Oxhagen. Det är en skandal!

  Kommunen, som hyr ut lokalerna, är också antagligen skyldiga att lämna över lokalerna om det vinstdrivande företaget Thorengruppen använder samma organisationsnummer som Karl-Oskar Utbildning AB. Detta är också en skandal!

  Vänsterpartiets uppfattning är tydlig. Vi ska inte ha ett vinstdrivande företag som Thorengruppen att driva skolan i Oxhagen. Våra skattepengar ska användas i skolan, inte gå till vinstutdelning i ett företag. En kommun måste ha större inflytande över hur skolan i Oxhagen och kunna säga nej till en ny hyresgäst.

  Vi vill att kommunen tar över Oxhagsskolan och ser till att tryggheten och kvaliteten i verksamheten garanteras. Det är våra barns framtid det gäller. Vi vill garantera barn, föräldrar och personal trygghet och en säker framtida kommunal skola i Oxhagen där elevernas bästa är det som gäller, inte företagets möjlighet att få ut en vinst och spela med våra barn. Det måste vara slutspelat i Oxhagen!

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.