Sjukvårdskrisen bär Anders Henrikssons fingeravtryck

Christer Jonsson (C) ,

De senaste dagarna har Barometern rapporterat om krisen på medicinkliniken på länssjukhuset. Medicinkliniken är på många sätt hjärtat i sjukhuset. Därför slår personalflykt och stängda vårdplatser extra hårt mot den kliniken. Men krisen är bredare än så; Faktum är att man idag inte bedriver samma vård som man gjorde tidigare. Man har nämligen förlorat så mycket kompetens att man inte kan erbjuda hela det vårdutbud man tidigare hade. Det betyder att patienter får åka till exempel Linköping för vårdinsatser som man tidigare kunde få i Kalmar. Krisen slår uppenbart mot patienterna och deras tillgång till vård i länet.

Man kan få intrycket av att krisen skapats av den omorganisation som gjorts inom kliniken. Anders Henriksson (S) och den röda majoriteten gör allt för att få det att se ut så. Men verkligheten är en annan. Krisen är skapad av det "tokryck” som Anders Henriksson startade efter sommaren 2016. Innan dess hade man varken rekryterings- eller bemanningsbekymmer på länssjukhuset och medicinkliniken.

Men under den hösten fick man plötsligt en ökande brist på sjuksköterskor, framförallt. ”Tokrycket” skapade osäkerhet och otrygghet bland personalen. Det var dessa växande bemanningsproblem som ledde till slutsatsen att man skulle göra en omorganisation, en omorganisation som sedan accelererat bemanningsbekymren.

Krisen på länssjukhuset bär uppenbart Anders Henriksson fingeravtryck, även om han gör allt för att putsa bort dem. Men när ansvaret för detta ska diskuteras måste en stor del läggas där det hör hemma – hos ett frånvarande och svagt politiskt ledarskap utan plan för framtiden.

Därför krävs det nu en tydlig plan för hur utvecklingen ska vändas och hur länssjukhuset ska få framtidstro och utvecklingstro. Den måste börja med att dels se patienterna behov och rätt till vård på hemmaplan, därför behöver vårdplatser säkerställas i tillräcklig mängd. Dels måste det vara så att landstinget värderar personalens och särskilt sjuksköterskorna specifika kompetens. Det är bristen på respekt för de anställdas expertkunskaper som bidragit till den bemanningskris som nu finns.

Men det behövs också ett lyhört och närvarande, politiskt ledarskap för att skapa bättre förutsättningar och ingjuta nytt mod i landstinget i Kalmar län. Det vill jag skapa. Om nio månader hoppas jag att det blir så.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.