Holmberg: ”Jag ber om ursäkt om personen tagit illa vid sig”

Debatt Artikeln publicerades

Replik i debatt om sekretess och inlägg på sociala medier, tidigare inlägg publicerat 20 februari.

Självklart gäller sekretessregler även för förtroendevalda som får del av sekretesshandlingar.

När den enskilde själv diskuterar sina mellanhavanden med socialnämnden på sociala medier, i press, radio och tv uppfattar jag att den enskilde har röjt sekretesskyddade uppgifter själv. Jag kan ha fel men så uppfattade jag det.

När det dessutom är felaktiga uppgifter som sprids av den enskilde som leder till att många medborgare i Kalmar och på andra orter i vårt land blir upprörda över att Kalmar kommun inte hjälper en medborgare som har rätt till hjälp från socialnämnden, så förstår jag upprördheten.

När detta sker tycker jag det är moraliskt rätt att informera om vilket stöd klienten faktiskt får av socialnämnden.

LÄS MER:

Min avsikt var inte att personen skulle lida men av mina uppgifter. Har personen gjort detta så ber jag om ursäkt för det.

Min roll som politiker vald av medborgarna är att ta beslut och att kunna förklara varför politiken eller tjänstepersoner på delegation tar dessa beslut.

När medborgare får fel information om vilka beslut som har tagits blir de felunderrättade och drar fel slutsatser om vilka beslut socialnämndens politiker och tjänstepersoner fattar. Jag tycker att det är viktig att medborgarna får rätt information om vilka beslut socialnämnden tar när någon påstår motsatsen.

Det var därför jag gick ut med denna information.

Återigen ber jag om ursäkt om personen har tagit illa vid sig av min information. Det var inte avsikten. Jag ville bara bringa klarhet i vilka beslut som faktiskt är tagna i detta ärende när motsatsen påstods.

Socialförvaltningen startar nu en lex Sara utredning. Låt oss avvakta vad den kommer fram till.

Roger Holmberg (S), ordförande i socialnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.