SD säger ja till lönedumpning

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot Catrin Alfredsson, ordförande LO Mellersta Kalmar län Anders Liffner, ledamot LO Småland-Blekinge' Dennis Bäckman, ordförande Pappers avdelning 86 Björn Petersson, Byggnads Simon Petersson, ordförande IF Metall Kalmarsund Marcus Kvarnberg, ombudsman IF Metall Östra Småland Tommy Rälg, GS-facket Östra Småland Robin Appelqvist, ordförande LO Södra Kalmar län Bjarne Ringdahl
, ordförande Seko väg och ban, sektion 223 Kalmar län ,
I dag ska riksdagen rösta ja eller nej till regeringens förslag om ny upphandlingslagstiftning. Dagens debattörer kritiserar nu Sverigedemokraterna för att de har bytt uppfattning i frågan och aviserat att de tänker fälla regeringsförslaget.
Foto:Jessica Gow/TT
I dag ska riksdagen rösta ja eller nej till regeringens förslag om ny upphandlingslagstiftning. Dagens debattörer kritiserar nu Sverigedemokraterna för att de har bytt uppfattning i frågan och aviserat att de tänker fälla regeringsförslaget.

"Själva syftet med regeringens förslag är att förhindra diskriminering mellan arbetare. Samma villkor ska gälla alla som jobbar i Sverige."

Varje år köper stat, kommun och landsting varor och tjänster för omkring 600 miljarder kronor. Det är mycket pengar. Värdet av alla produkter och tjänster som produceras på uppdrag av offentlig sektor, och som finansieras via skatten, uppgår till en tredjedel av Sveriges totala ekonomi.

Som reglerna är utformade i dag bidrar våra skattepengar i många fall till lönedumpning runt om i Sverige. 35 kronor i timmen för att bygga skolor. 27 kronor i timmen för att köra äldre hem från sjukbesök. Elva kronor i timmen för att städa. Det är priser som dagens regler innebär. Dessa underminerar våra svenska kollektivavtal och den svenska modellen.

Det är därför vi i arbetarrörelsen har kämpat för att ändra reglerna. Skattepengar ska göra nytta för Sverige, svenskarna och våra medmänniskor – inte sänka lönerna. Det var en av de frågor vi drev hårt i valrörelsen 2014, i vår facklig-politiska samverkan mellan Socialdemokraterna och LO med förbund.

Innan valet 2014 sa också SD att de ville stå upp för svenska kollektivavtal, men precis som vi redan då trodde var det ren lögn för att få fler röster i valet. SD meddelade också tidigare i höstas att de inte vill att svenska myndigheter ska kunna kräva att deras leverantörer ska ge sina anställda löner, semestervillkor och arbetstider i nivå med svenska kollektivavtal. Istället har SD argumenterat mot detta. I dag är omröstningen i riksdagen. Då kommer vi se hur SD röstar mot svenska arbetare och kollektivavtal.

Själva syftet med regeringens förslag är att förhindra diskriminering mellan arbetare. Samma villkor ska gälla alla som jobbar i Sverige. Företag utan kollektivavtal kommer inte att slås ut som SD lögnaktigt har påstått, eftersom regeringens förslag handlar om krav på kollektivavtalsliknande villkor. Det innebär att villkoren inte får vara lägre än kollektivavtalets lägstanivå. Förslaget innebär alltså inte något hot mot skötsamma småföretagare. Tvärtom gör förslaget att de slipper konkurrens från oseriösa aktörer.

SD har påstått att lagförslaget skulle drabba löntagare som jobbar för arbetsgivare som har ”bättre villkor än kollektivavtalet”. Det är inte sant. Kollektivavtalet utgör den absolut lägsta nivå en arbetsgivare får gå vad gäller löner och villkor, men man kan sluta lokala avtal som är bättre än kollektivavtalet. Det kallas att förhandla med kollektivavtalet som grund.

Genom regeringens lagförslag försäkras att de varor och tjänster som företag säljer till staten följer den lägsta nivån av lön och villkor på svensk arbetsmarknad som parterna kommit överens om. Det tjänar arbetare i Sverige på. Men det kommer SD alltså rösta emot ihop med Moderaterna, Centern, KD och Liberalerna. SD samarbetar med arbetsgivarorganisationen Almega och har tagit ställning för deras syn: Att svensk lag ska fortsätta tillåta lönedumpning i Sverige. Det slår hårt mot den svenska modellen.

Det är klart och tydligt att Sverigedemokraterna är ett högerparti som inte står på vanliga arbetares sida. De är och förblir en del av högern.

SD har försökt sopa problemen med låga löner, 35, 27 och 11 kronor/timme, under matten genom att kalla dem ”undantagsfall”. Det visar deras rätta jag. Två saker avslöjas:

1. SD:s totala brist på empati för de arbetare som har dessa låga löner.

2. SD:s oförstånd inför att det är så lönedumpning startar och undergräver högre, schyssta löner. Det är dessa låga löner som pressar ned lönerna för alla arbetare i Sverige, men det bryr sig SD inte om. För de har bjudits på middag av näringslivstopparna.

Men vem är egentligen förvånad? Det är klart att högern applåderar försämrade villkor och lägre löner. Det har de alltid gjort. De har aldrig stått på svenska arbetares sida – eller på några arbetares sida överhuvudtaget. Innan valet sa SD att de ville stå upp för svenska kollektivavtal, men visar nu hur lögnaktigt det var. Och även om det är typiskt för "Sverigedemokraterna” är det varken svenskt eller demokratiskt.