Satsningar på trygg sjukvård

Annika Strandhäll (S), 
socialminister Lena Segerberg (S), landstingsråd med ansvar för sjukvården
 ,
Sjukvården är ett högprioriterat område inom svensk politik. Det beskedet ger i dag två ledande S-debattörer som också anser att regeringens budgetsatsningar visar att sjukvården i Sverige ska få de resurser som behövs.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Sjukvården är ett högprioriterat område inom svensk politik. Det beskedet ger i dag två ledande S-debattörer som också anser att regeringens budgetsatsningar visar att sjukvården i Sverige ska få de resurser som behövs.

"Ska vi klara av den sjukvård vi strävar efter, då hänger det på personalen. Att de är tillräckligt många, har en god arbetsmiljö och får använda sig av sin fulla kompetens."

Du ska kunna lita på att du får bra vård när du behöver den, oavsett vem du är eller var du bor. För oss duger inget annat som ambition för svensk hälso- och sjukvård. Därför gör regeringen nu de största satsningarna på svensk hälso- och sjukvård i modern tid. Satsningarna som presenterades i den senaste budgeten innebär stora tillskott för Landstinget i Kalmar län, som kan förstärka det på många sätt framgångsrika arbete som redan görs.

Det är bakgrunden till den turné för en trygg och modern sjukvård där regeringen och landstingen runt om i Sverige möts för en dialog om sjukvården. En turné som startar med möte med bland andra landstingsledningen i Kalmar län.

En god och tillgänglig vård börjar och slutar med personalen. Ska vi klara av den sjukvård vi strävar efter, då hänger det på personalen. Att de är tillräckligt många, har en god arbetsmiljö och får använda sig av sin fulla kompetens.

Många runt om i landet känner idag oro inför att vården inte ska fungera när de behöver den. Att känna oro när man själv eller anhöriga är sjuka är naturligt. Men i den oron ska vi kunna känna trygghet i att vården finns där. Vi ska kunna lita på att kontakten med sjukvården fungerar snabbt och smidigt.

Därför gör såväl regeringen som landstinget stora satsningar på hälso- och sjukvården. I dialogen mellan regeringen och ledningen för landstinget kommer vi bland annat att diskutera tre områden – personalens förutsättningar, en tillgänglig vård och en trygg förlossning.

Personalen ska ha tillräckligt många kollegor och rätt kompetens. Vi har sett att personalförsörjningen under många år inte har varit tillräckligt prioriterad. Därför satsar regeringen stort på personalfrågor, 2018 uppgår satsningarna till tre miljarder kronor. Dessutom har vi satsat på utbildningsplatser för sjuksköterskor och byggt ut läkarutbildningen. För landstinget är målsättningen tydlig. Kalmar läns landsting ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser. Attraktiviteten ska öka bland annat genom erbjudande om heltid, översyn av arbetstider, utbildningsanställningar och introduktionsår för sjuksköterskor.

Vi ska korta väntan på vård. Den första kontakten med vården är central. Därför ser vi ett behov av en skärpt vårdgaranti utifrån det förslag som utredningen God och nära vård har om att en medicinsk bedömning ska ges redan efter tre dagar. I Kalmar län är en del av detta arbete är att hälso- och sjukvården flyttar närmare invånaren.

En trygg förlossningsvård. Ingen i Sverige ska behöva känna oro när man väntar barn. Regeringen skjuter därför till en extra miljard om året i fem år för att stärka förlossningsvården. I Kalmar län satsar vi också på neonatalvården i Kalmar och Västervik.

Det är landstingen som levererar vård, men regeringens uppdrag är att skapa bästa möjliga förutsättningar för dem att ge bästa möjliga vård. Det är därför som regeringen gör historiskt stora satsningar, som också kommer invånarna i Kalmar län till del. Beskedet är tydligt. I Sverige och i Kalmar län prioriterar vi god vård före skattesänkningar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.