Annons

Satsa på kunskap och samordning

Integration
”Arbetsgivare behöver göra en systematisk inventering av medarbetarnas behov av kunskapspåfyllnad och presentera en plan för hur behovet ska tillgodoses.”
Publicerad 3 maj 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Mottagande och etablering för asylsökande och nyanlända har inneburit utmaningar men också utveckling och positiva förändringar för Visions medlemmar i Kalmar län. Det visar en undersökning bland drygt 5000 medarbetare inom välfärden. Samtidigt finns det stora behov av kompetensutveckling och ökad samordning för att bidra till en bättre etablering.

kunskap och kompetens är två avgörande nycklar i arbetet med att förbättra integrationen. Därför uppmanar dagens debattör alla arbetsgivare att satsa på mer kompetensutveckling för inte minst de anställda som är nya medborgare i Sverige.
kunskap och kompetens är två avgörande nycklar i arbetet med att förbättra integrationen. Därför uppmanar dagens debattör alla arbetsgivare att satsa på mer kompetensutveckling för inte minst de anställda som är nya medborgare i Sverige.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Visions undersökning visar på en utveckling på många arbetsplatser i form av att nya arbetssätt införts och goda idéer förverkligats. En del medlemmar uttrycker det i termer av en "nybyggaranda" där utmaningar lett till innovativa lösningar och goda resultat.

Annons

Samtidigt kan mycket förbättras. Drygt fyra av tio medlemmar här i Kalmar län upplever att de har fått nya arbetsuppgifter som en följd av att människor flytt till Sverige. Trots det anser allt för många att de inte fått den kunskap de skulle behöva för de nya arbetsuppgifterna. Upplevelsen av att sakna kunskap och kompetens skapar osäkerhet och stress hos medarbetarna och riskerar att drabba de individer som verksamheten finns till för.

Ett annat område gäller samordning mellan olika samhällsfunktioner. Här ser många medlemmar brister, till exempel mellan skola, boende och socialtjänst, men också om brister i samverkan mellan kommun, landsting och regioner, privata aktörer, statliga myndigheter och civilsamhället.

Britt Wimarsson, ordförande Vision Landstingsavdelningen i Kalmar län
Britt Wimarsson, ordförande Vision Landstingsavdelningen i Kalmar länFoto: Lasse Nilsson
”Upplevelsen av att sakna kunskap och kompetens skapar osäkerhet och stress hos medarbetarna.”
”Britt Wimarsson, ordförande Vision Landstingsavdelningen i Kalmar län”

Vision uppmanar därför arbetsgivare i Kalmar län att:

#Satsa på kompetensutveckling. Arbetsgivare behöver göra en systematisk inventering av medarbetarnas behov av kunskapspåfyllnad och presentera en plan för hur behovet ska tillgodoses.

# Förbättra samordningen. Att det lönar sig med bättre samverkan visar kommuner som till exempel Krokom. Här har andelen nyanlända som har arbete när etableringstiden löper ut ökat kraftigt de senaste åren till följd av ett prestigelöst förhållningssätt där flera aktörer arbetar nära tillsammans.

#Ta till vara nyanländas kompetens. Exempel från bland andra Västerås stad visar på stora fördelar för både samhället och individen när kommunen skapar lösningar som leder till arbete inom verksamheter där det behövs personal, exempelvis omsorgen. Det krävs också bättre möjligheter till etableringsinsatser redan under asyltiden, förbättrade möjligheter till validering av utbildning- och yrkeskunskaper och bättre studie- och yrkesvägledning för nyanlända.

Att Visions medlemmar får rätt förutsättningar i sina yrkesroller är centralt för en ge människor en bra start i Sverige, liksom för att utveckla välfärden. Vision bidrar gärna i arbetet.

Britt Wimarsson, ordförande Vision Landstingsavdelningen i Kalmar län

Carl Wyckman, 2:e vice ordförande Vision Landstingsavdelningen i Kalmar län

Marita Eriksson, ordförande Vision Mönsteråsavdelningen

Annons

Mikael Sandberg, ordförande Vision Västerviks kommunavdelning

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision

Annons
Annons
Annons
Annons