Samhall har inte tappat sitt fokus

Debatt ,

på debattinlägg om Samhalls verksamhet, publicerat den 15 mars.

I en artikel om Samhall pendlar riksdagskandidaten Kaj Raving (V) mellan förnuft och okunskap. Vi välkomnar debatten, det är så vi som statligt ägt bolag utvecklas och blir bättre. Men det förutsätter att rätt information framförs och att samtalet bygger på fakta.

Samhall beskrivs som en del av samhällsbygget och att kärnuppdraget är att utveckla och visa anställningsbarheten hos personer med funktionsnedsättning. Beskrivningen är helt rätt. Vår uppgift är att skapa utvecklande jobb åt personer med funktionsnedsättning och göra det med riktiga arbeten som skapas på marknadsmässiga villkor i konkurrens med andra.

Att ökat vinstkrav och marknadsanpassning skulle ligga till grund för vad beskrivs som ”missförhållande” och ”sämre arbetsmiljö”, är rena spekulationer. Vi sätter alltid våra medarbetare först och det är vårt ansvar att ge dem chansen till en meningsfull och trygg arbetsupplevelse. Arbetsmarknaden är inte vad den en gång varit och då kan inte Samhall heller vara det. För ett bolag med uppdraget att erbjuda efterfrågade varor och tjänster till privat och offentliga sektorn krävs ständig utveckling och förnyelse.

Våra medarbetare möter dagligen fördomar om vad de kan och inte kan. Om vi inte tror på våra deras utvecklingspotential, varför ska då någon annan göra det? Att hävda att vi bryter ned våra medarbetare kunde därför inte vara längre från sanningen, vi lyfter upp våra medarbetare och ger dem förtroende. Vi ger dem plattformen till att växa, både som individer och på ett yrkesmässigt plan. Den dagen vi slutar att utvecklas, det är den dagen då vi slutat att tro på våra medarbetares förmågor. Vi ser funktion i stället för hinder, det vinner alla på.

Helen Dahlström

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.