Annons

S välkomnar Stefan Carlsson

"Vi önskar oss en länsstyrelse som fungerar bättre som en aktiv samarbetspartner framför allt när det gäller plan-, byggnations- och miljöfrågor. På så sätt skulle Stefan Carlsson verkligen göra skillnad och tillsammans med näringsliv och samhälle bidra till att vända utvecklingen i länet till något positivt."Socialdemokraterna i Kalmar län hälsar Stefan Carlsson välkommen.
Debatt • Publicerad 20 februari 2012
Foto: Mats Holmertz

Idag tillträder Stefan Carlsson som landshövding för Kalmar län. Ett tio månader långt vakuum då länet varit utan regeringsföreträdare är äntligen över. Vi socialdemokrater vill hälsa Stefan Carlsson varmt välkommen till ett län med stora tillgångar och möjligheter. I Kalmar län finns både innovativa småföretag och kunskapsintensiva storföretag. Hit välkomnar vi årligen hundratusentals besökande till länets storslagna natur och till spännande turistmål och unika kulturskatter. Samtidigt som vi välkomnar Stefan Carlsson till ett på många sätt fantastiskt län, vill vi också passa på att lista de största utmaningarna som vi ser för Kalmar län.

För det första har vi höga förväntningar på att Stefan Carlsson lyckas skapa Sveriges mest smidiga och serviceorienterade länsstyrelse. Vi önskar oss en länsstyrelse som fungerar bättre som en aktiv samarbetspartner framför allt när det gäller plan-, byggnations- och miljöfrågor. På så sätt skulle Stefan Carlsson verkligen göra skillnad och tillsammans med näringsliv och samhälle bidra till att vända utvecklingen i länet till något positivt.

Annons

Den största och viktigaste utmaningen är länets eftersatta infrastruktur. En bra infrastruktur är grundläggande för näringslivet och samhällsutvecklingen i stort. I dagsläget är vägnätet dåligt utbyggt, en modernisering av E22 är ett måste inom snar framtid. Vad gäller järnväg har Stångådalsbanan och Tjustbanan stora behov av upprustning. Om man väljer SJ befinner man sig, när man åkt en timme från Kalmar, längre från Stockholm än när man startade! Oskarshamns hamn är av stor betydelse för hela länet, men en sanering av hamnbassängen är nödvändig för fortsatt verksamhet. Flygförbindelserna mellan Kalmar och Arlanda/Bromma utgör räddaren i nöden för infrastrukturen, men avgångarna är allt för få och begränsade. Det krävs ett regionalt ansvar kring Kalmar Airport både från näringsliv och från samhälle.

Nästa stora utmaning är att öka antalet jobb och främst andelen statliga jobb, som är den lägsta i hela landet. Kalmar län är ett av två län i hela Sverige, som saknar huvudkontor för ett statligt verk. I stället för att öka ser vi hur den statliga verksamheten minskar, nu senast med anledning av att länsrätten försvann. Statlig verksamhet innebär arbetstillfällen som kräver kvalificerad personal och ökar länets status. Den stora ljuspunkten för länet i detta sammanhang är Linnéuniversitetet. På flera håll i länet bedriver man utbildningar i nära samarbete med det lokala näringslivet. Fler jobb skapas genom investeringar i forskning, utbildning och ny teknik. Att investera i skolor och universitet är att investera i både morgondagens och dagens arbetskraft. Linnéuniversitetet utgör en stor möjlighet för länet som bör nyttjas maximalt.

Den sista utmaningen vi vill belysa är länets befolkningsstruktur. Kalmar län är det enda län i Sverige som har en mindre befolkning nu än på 1800-talet! Nio av länets tolv kommuner hade en negativ befolkningsutveckling under 2011 och länets befolkning minskar så gott som varje år. Dessutom är befolkningen åldrad och dödstalen överstiger födelsetalen regelbundet. Utbildningsnivån är låg och därmed också inkomster och skatteunderlag. Denna trend måste vändas. Vi måste hitta vägar att öka attraktiviteten för vårt län, såväl för näringsliv och invånare som för turism.

I var och en av de tolv kommunerna i vårt län, finns exempel på projekt och frågor som välkomnar ett utökat samarbete med landshövdingen och länsstyrelsen. Vi ser fram emot att tillsammans arbeta för ett starkt län som står sig i konkurrensen när det gäller infrastruktur, jobb och utbildning både inom och utom Sveriges gränser.

Håkan Juholt, riksdagsledamot

Lena Hallengren, riksdagsledamot

Krister Örnfjäder, riksdagsledamot

Désirée Liljevall, riksdagsledamot

Anders Henriksson, landstingsråd

Lena Segerberg, landstingsråd

Annons

Ulf Nilsson, gruppledare Regionförbundet

Johan Persson, Kalmar

Peter Wretlund, Oskarshamn

Markus Lund, Nybro

Ann-Mari Fagerström, Emmaboda

Tomas Kronståhl, Västervik

Anette Lingmerth, Kalmar

Robert Rapakko, Mönsterås

Helen Nilsson, Vimmerby

Mattias Wärnsberg, Hultsfred

Annons

Ilko Corkovic, Borgholm

Malin Hedberg, Mörbylånga

Roland Swedestam, Torsås

Jonas Erlandsson, Högsby

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons