Annons

Rött kort, Kalmar FF – dags att byta namn på Guldfågeln Arena

Guldfågeln arena
Publicerad 16 november 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den 15 mars 2011 år invigde Kalmars stolthet – fotbollslaget Kalmar FF – sin nya hemmaarena. Det klassiska Fredriksskans IP byttes ut mot den moderna Guldfågeln Arena. Att fotbollsarenor har namn efter företag är inget ovanligt längre, men något börjar klinga särskilt illa med namnet Guldfågeln Arena. För då fotboll ska vara glädje och underhållning är livet för de kycklingar som föds upp och slaktas av företaget Guldfågeln något helt annat.

Branschtidningen FoodMonitor har nyligen granskat Guldfågelns verksamhet och har bland annat avslöjat hur ett stort antal av de kycklingar som varje dag ankommer till Guldfågelns slakteri i Mörbylånga har brutna vingar. Det gäller så många som 1 800 kycklingar, per dag. Tidningen rapporterar också om överfulla burar i transporterna till Guldfågeln där kycklingar kläms fast och skadas och att personal har vridit halsen av kycklingar, utan bedövning. Granskningen innehåller ett flertal avslöjanden och det är ingen trevlig läsning.

Annons

Men att kycklingar far illa i svensk kycklinguppfödning är tyvärr inget unikt. Kycklingarna är de djur som är allra flest och har det allra sämst. I Sverige dödas varje år fler än 99 miljoner kycklingar. De hålls inomhus, upp till 25 kycklingar per kvadratmeter och är avlade att växa extremt fort. På bara 35 dagar går de från att vara en liten dunboll på 40 gram till en bjässe på 2 kg, och ofta får de benproblem till följd av den snabba tillväxten.

Livet som kyckling i svensk industri är med andra ord ingen enkel match men Guldfågeln kallas till och med av FoodMonitor för ”en belastning för hela kycklingbranschen”.

Fotboll ska vara roligt för alla, men vi vill ställa en klassisk fråga till Kalmar FF och alla dess supportrar: hur känns det här? Att spela på en arena som bär namnet på ett företag som utsätter kycklingar för ett stort lidande, och som till och med i en, från början, kritiserad bransch sticker ut för sin dåliga omsorg om djuren – är det verkligen något ni vill fortsätta stå bakom?

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons