Rösta bort Norlandia och Humana

Debatt Artikeln publicerades

Kommunpolitik i Kalmar

Sverige har blivit ett extremland. Vi är idag det enda landet i världen som tillåter att privata välfärdsbolag gör obegränsade vinster på skattemedel. Samtidigt som hälsoklyftorna ökar växer de stora vårdkoncernerna sig allt större. Två av dessa vårdjättar har etablerat sig i Kalmar och heter Norlandia AB och Humana AB.

Norlandia Care Group AB är en multinationell privatägd koncern med säte i Norge. I Kalmar har Norlandia blivit ökända efter avslöjande om upprepade fall av vanvård och kraftigt försämrad arbetsmiljö sedan bolaget tog över äldreboendena Liljan och Ståthållaren.

Humana AB är en av nordens största vårdkoncerner med huvudägare Argan Capital, ett riskkapitalbolag med finansiellt säte i skatteparadiset Jersey. Att systematiskt smita från skatten verkar vara en del av Humanas affärsidé. I Kalmar vann Humana upphandlingen när S valde att sälja ut hela kommunens personliga assistans.

Skattemedel som borde gått till att ge omsorgstagarna en så värdig och meningsfull tid som möjligt omvandlar istället Humana och Norlandia till aktieutdelningar och skyhöga löner och bonusar till bolagsledningen. Förutom att det slår hårt mot de äldre och funktionsnedsatta så leder det till en tung press och stress för de anställda. Personalen på golvet förtjänar bättre villkor och fler kollegor.

En förkrossande majoritet av svenska folket upprörs och vill inte att Sverige ska vara ett land där riskkapitalister berikar sig på sjuka, äldre och personer med funktionsnedsättning. SD valde tyvärr att alliera sig med de fyra borgerliga partierna och röstade i våras ner förslaget från Vänsterpartiet och regeringen om en kraftig vinstbegränsning i välfärden.

Vänsterpartiet kommer dock aldrig ge upp denna strid. För oss är det fullkomligt självklart att välfärden ska vara jämlik och styras efter behov och kvalitet - inte lönsamhet och kvartalsrapporter.

Nu på söndag den 9 september har du ett val. En möjlighet att visa vad du tycker om sveket från SD och girigheten från VD:arna i välfärdsbolagen. Hjälp oss ta tillbaka vår gemensamma välfärd. Rösta på Vänsterpartiet.

Per Gawelund (V), kandidat till kommunfullmäktige i Kalmar, sjuksköterska.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.