Rikta kritiken åt rätt håll S

Debatt Artikeln publicerades
Det är fel att kritisera Migrationsverket för beslutet att inte låta familjen Park stanna i Fågelfors. Migrationsverket agerade utifrån den lagstiftning som gäller, det är den som måste ändras skriver dagens C-debattör.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Det är fel att kritisera Migrationsverket för beslutet att inte låta familjen Park stanna i Fågelfors. Migrationsverket agerade utifrån den lagstiftning som gäller, det är den som måste ändras skriver dagens C-debattör.

Migrationspolitik

”I lagen så togs möjligheten att få uppehållstillstånd för ”särskilt ömmande skäl” bort, den möjligheten hade familjen Park i Fågelfors nu behövt.”

Familjen Parks öde rör upp känslor på många olika håll och senast att stämma in i kören är Socialdemokraterna i Kalmar Län. Det är glädjande att också nu S i Kalmar Län arbetar för att få till en lösning där familjen Park i Fågelfors får stanna kvar i Sverige. Centerpartiet välkomnar detta!

Att Socialdemokraterna lokalt nu är uppe på banan är bra men de borde rikta sin kritik åt rätt håll. De försöker nu via lokala utspel att rikta ljuset mot Migrationsverket och sätta bilden av att Migrationsverket är boven i dramat, i själva verket så bör de rikta kritiken mot sin egna regering.

Anders Åkesson (C), riksdagsledamot.
Foto: Eva Bergquist Andersson
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot.
”Det vi nu ser Socialdemokraterna göra är att försöka att släta över sina egna misstag genom att skylla på Migrationsverket.”
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot.

Fakta är nämligen att Migrationsverket bara agerar utifrån den lagstiftning som den S-ledda regeringen röstade igenom med hjälp av Moderaterna och Sverigedemokraterna under förra mandatperioden. Lagstiftningen hade ambitionen att lägga en migrationspolitik som var en av de hårdaste inom EU. I lagen så togs möjligheten att få uppehållstillstånd för ”särskilt ömmande skäl” bort, den möjligheten hade familjen Park i Fågelfors nu behövt.

Av paragraf 11 i den tillfälliga lagen framgår tydligt att uppehållstillstånd inte får beviljas annat än när avvisning eller utvisning skulle strida mot svenska konventionsåtaganden, detta gör att familjen Park nu bedöms kunna utvisas till Sydkorea.

Centerpartiet varnade i samband med att lagen antogs i riksdagen för att just dessa situationer skulle kunna uppstå, därför röstade vi också nej till densamma. Kritiken delades också av flera olika myndigheter men detta valde Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna helt att blunda för.

Det vi nu ser Socialdemokraterna göra är att försöka att släta över sina egna misstag genom att skylla på Migrationsverket, självkritiken lyser med sin frånvaro.

Det är tydligt att den här frågan behöver hanteras i olika steg, dels i det kortsiktiga perspektivet så behöver en lösning fram som hjälper familjen Park att få stanna i Sverige och Fågelfors men i det långa perspektivet så behövs en förändring i lagstiftningen och direktiven till Migrationsverket så att fler familjer inte riskerar att hamna i samma situation.

Det är bra med om(S)vängningen men ni måste rikta kraften åt rätt håll S i Kalmar län, jag överväger att på nytt lyfta frågan gentemot regeringen och ansvarigt statsråd. Jag hoppas att S-ledamoten Laila Naraghi gör samma sak så kan vi gemensamt jobba för att få till en förändring.

Anders Åkesson (C), riksdagsledamot.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.