Retorik och konspirationer om klimathotet

Sture Åström ,

i debatt om klimatet på inlägg av Aina Hagberg och Daphne Thuvesson och Lars-Erik Andervad, publicerade 1 oktober.

Representanterna för Folk och Frö behandlar mitt inlägg som retorik, det vill säga skitsnack, och efterlyser fler källhänvisningar. Sådana tar mer plats än som finns här. Jag föreslår ett besök på klimatsans.com/oversikt/.

De tittar faktiskt på en hänvisning som visar att minimum för isen på Arktis år 2013 var cirka 6 miljoner kvadratkilometer, fast IPCC:s forskare och Al Gore förutsagt att den skulle vara borta då. De funderar inte över betydelsen av detta för IPCC:s trovärdighet. I år var isen något större.

Data för Antarktis hittar man med Google: antarctic sea ice extent. Svårare är det inte. Det är historiskt rekord för tredje året i rad med över 20 miljoner kvadratkilometer, lika mycket större än i fjol som hela Sverige. Inga tecken på avsmältning finns.

Jag får upprepa: Intergovernmental betyder mellanstatlig, vilket är så politiskt som något kan bli.

Lars-Erik Andervad hänvisar till 2 000 forskare istället för att försöka bemöta mina uppgifter om fakta. Det är IPCC:s argument, som visar att de är politiker och inte förstår vad vetenskap är: Det spelar ingen roll hur många som tycker något. En enda mans uppmätta data har flera gånger i historien vänt den etablerade uppfattningen upp-och-ner.

Jag har inte nämnt konspiration. H. C. Andersen beskrev processen utmärkt i sagan om Kejsarens nya kläder, det vill säga blind auktoritetstro. Som modern medborgare bör man tänka själv.

IPCC har förutsagt ständigt stigande global temperatur. Det har visats helt fel under de 18 år som den nu stått stilla. Dess aktuella larm avser förutsägelser för åren 2040 och 2100. När de misslyckats med 18 år, vill de få oss att tro, att de kan spå 25 och 85 år. Försök försvara det om ni kan.

Det finns inga mätbara tecken på vidare uppvärmning. Den vi haft har givit större skördar tillsammans med mera koldioxid. Denna har alltså varit nyttig. Vårt eldande har räddat miljoner människor från svält.