Region Kalmar län kan stärka länets konkurrenskraft

Debatt Artikeln publicerades

Regionpolitik

Vid årsskiftet kommer landstinget och nuvarande regionförbund att bilda Region Kalmar län med ansvar för bland annat sjukvård, kultur och regional utveckling. Kalmar län behöver därför en ny politik som utvecklar hela länet i en positiv riktning. Bildandet av denna region är bra och betyder att samverkan mellan olika verksamheter kan bli bättre och tydligare. Kalmar län står idag inför stora utmaningar som kräver en ny politik. De som kan jobba ska jobba och det ska alltid löna sig att gå från bidrag till arbete. Det är så vi moderater långsiktigt skapar mer resurser till den gemensamma välfärden.

För att människor ska kunna bo och arbeta i hela länet och få tillgång till en större arbetsmarknad behövs fler investeringar, bättre infrastruktur och en väl fungerande kollektivtrafik. E22 är länets livsnerv och vi moderater vill att E22 byggs ut till 100 km/h till 2030. Regeringens nationella transportplan visar att Kalmar län knappt får några investeringsmedel alls, vilket är ett tydligt bevis på att Socialdemokraterna har övergivit Kalmar län. Uteblivna satsningar på vägar och järnvägar bromsar företagens utvecklingsmöjligheter.

Hela vår välfärd betalas genom att människor har ett arbete att gå till och då måste det finnas ett blomstrande näringsliv i regionen. Idag finns det stora problem med matchningen på arbetsmarknaden. Många företag och offentlig sektor hittar inte de medarbetare som behövs. Samtidigt växer utanförskapet. Vi moderater vill därför inrätta ett näringslivsråd som samarbetar med kommunernas näringslivsenheter och kan stödja och underlätta för näringslivets utveckling och tillväxt.

Ett sådant råd skulle även ge möjlighet att i högre grad påverka regering och riksdag att göra fler satsningar i vårt län. Den som har en ny affärsidé och vill låta den utvecklas och växa kan behöva stöttning och hjälp. Därför anser vi att det är viktigt att bygga upp ett regionalt inkubatorprogram som stödjer entreprenörer, forskare, innovatörer och företagare i hela länet i arbetet med att kommersialisera sina idéer och utveckla sitt affärsmannaskap. Samverkan kring forskning och utveckling är en källa till fler jobb och bättre välfärd.

Tuulikki Åkesson (M), Bergkvara

Eddie Forsman (M), Borgholm

Åke Bergh (M), Mörlunda

Henrik Yngvesson (M), Färjestaden

Claes Wetterström (M), Vimmerby

Monica Ljungdahl (M), Nybro

Kaj Holst (M), Rockneby

Jonas Lövgren (M), Kalmar

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.