Regeringen sätter systemet före människor

Debatt ,
Den nyvalda rödgröna regeringen, här Jonas Sjöstedt (V), Ulla Andersson (V), Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP), har lagt ett budgetförslag som dagens debattörer anser hotar välfärden i Sverige.
Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT
Den nyvalda rödgröna regeringen, här Jonas Sjöstedt (V), Ulla Andersson (V), Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP), har lagt ett budgetförslag som dagens debattörer anser hotar välfärden i Sverige.

"När skatteintäkterna blir mindre så blir det mindre resurser till välfärden. Resurser uppstår nämligen inte ur tomma intet. Resurser uppstår inte på finansdepartementet eller i en budgetproposition."

Den nya regeringen har nyligen presenterat sin första budget. Det är en kraftig inskränkning av enskilda och familjers möjligheter att välja, en kompott av svikna vallöften och bromsklossar mot tillväxt, jobb och utveckling.

Det saknas en tydlig viljeinriktning, är det någon tråd som går att urskilja är det att regeringen och Vänsterpartiet sätter systemet före den enskilda människan.

Regeringens budgetförslag innebär att det kommer att löna sig mindre att arbeta. Det kommer också att bli betydligt dyrare att anställa unga och äldre. Effekten blir att den goda sysselsättningsutveckling vi nu har i Sverige riskerar att brytas och att färre än förväntat kommer att få jobb och att färre kommer att vilja anställa.

Om den goda utvecklingen bryts och det blir färre som arbetar blir också skatteintäkterna mindre. När skatteintäkterna blir mindre så blir det mindre resurser till välfärden. Resurser uppstår nämligen inte ur tomma intet. Resurser uppstår inte på finansdepartementet eller i en budgetproposition. Resurser skapas av företag som vill, vågar och har råd att anställa. Resurser skapas av människor som arbetar.

Vänsterregeringens budgetproposition bekämpar jobb. De som får betala priset är de som fortsatt låses fast i utanförskap. Företagen som tvingas säga upp personal. De som inte får den vård eller äldreomsorg de behöver. Pensionärerna som får sämre pensioner.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill bestämma åt föräldrar hur föräldraförsäkringen ska fördelas. De vill också ta bort vårdnadsbidraget, göra gymnasiet obligatoriskt, kvotera bolagsstyrelser och begränsa människors möjlighet att välja vårdcentral och hemtjänst. Signalen är tydlig. Människors egna beslut duger inte längre.

Kristdemokraternas vill tvärtom att politiken ska ge möjlighet till och stödja människors egna val. Vi vill att enskilda och familjer ska kunna ta ansvar för sin vardag.

Den rödgröna regeringen vill beskatta givmildhet genom att ta bort avdragsrätten för gåvor till social hjälpverksamhet. Det är en reform som Kristdemokraterna drivit igenom och som blivit en succé som bidragit till en kraftig ökning av gåvor. Hjälporganisationerna har därmed fått bättre möjligheter att hjälpa de som allra mest behöver stöd. Detta vill regeringen obegripligt nog sätta stopp för.

Förslagen i budgetpropositionen bekämpar jobb, valfrihet och civilsamhälle när vi borde ha reformer för fler jobb, mer valfrihet och ett stärkt civilsamhälle. Regeringen sätter systemet före enskilda människor. Sverige behöver en annan politik.

Anders Andersson (KD), Distriktsordförande i Kalmar län

Jakob Forssmed (KD), Riksdagsledamot och ekonomisk-politisk

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.